Ortlieb cykelväska

Fyra år med en Ortlieb cykelväska

I fyra år har jag haft min Ortlieb Office-Bag och cyklat med den mer eller mindre dagligen. Kanske inte världens snyggaste väska men håller den fortfarande? Hur är kvaliteten på en Ortlieb cykelväska? Och hur är en Ortlieb Office-Bag att använda i vardagen?

Att ha en bra cykelväska är viktigt

Överlag är jag inte för att skaffa en massa praktiska cykeltillbehör och cykelkläder bara för att man skall cykla till jobbet. Jag tycker att man kan ha hyfsat vanliga kläder på sig om man inte har långt att cykla. Då slipper man byta om och man kan cykla med lite mer stil så att man känner sig mer bekväm och trivs på hojen.

Men utan min cykelväska hade jag nog inte klarat mig för det krävs en väska som håller torrt och tätt i alla väder. Jag behöver även få plats med massa grejer och den ska hänga i tryggt förvar på pakethållaren.

Ortlieb Office-Bag krok
Min Ortlieb Office-Bag fastkrokad på pakethållaren

Funktion

Perfekt för datorn, tänkte jag när jag köpte min Ortlieb Office-Bag. Det ingår även en axelrem så man kan konka omkring med den på kontoret när man inte cyklar.

Förutom dator har jag normalt med mig anteckningsblock, regnbyxor och galoscher, en liten cykelpump, en matlåda, en mobilladdare, en kamera, pennor, lite viktiga papper…. Ja, väldigt mycket grejer inser jag nu. Men det får i alla fall plats i väskan. Och det finns olika fack inuti för papper, pennor och smågrejer. Jag tycker det är viktigt att man utan problem kan få plats med det man behöver, inklusive lite regnkläder för man vet aldrig när regnet kommer. Och tack vare de olika facken är det inte helt omöjligt att hitta i väskan.

Jag föredrar att hänga min cykelväska på pakethållaren och att inte ha ryggsäck för att undvika att bli varm på ryggen. Min Ortlieb går att hänga på båda sidor av cykeln och det är enkelt att justera fästena så att den passar just min cykel. När fästena väl är justerade är det mycket lätt att kroka fast den och kroka av den på pakethållaren.

Ortlieb cykelväska baksida
Väskan har två krokar upp till som man öppnar genom att lyfta väskan i handtaget samt en fästpunkt nertill

Den viktigaste funktionen enligt mig är att en cykelväska skall hålla torrt och hittills har min väska gjort det felfritt. Man stänger den genom att först rulla ihop locket och sedan med två spännen. Väskan har reflexer på båda sidor så den syns bra i vintermörkret.

Summerar jag väskans alla funktioner så tycker jag den fungerar väldigt bra. Jag får ge Ortlieb högsta betyg vad det gäller funktion.

Stil

Men vad det gäller stil så får väskan inte så högt betyg för den är ganska stillös. Svart, praktisk och utan några finesser. Men den sticker heller inte ut med någon gräll färg eller någon störande stil. Den är bara svart, diskret och ganska trist.

Ortlieb cykelväska i farten
Jag i min vinterstass med min Ortlieb cykelväska och ett dåligt pumpat bakdäck. Foto: Joakim Blomquist Photography

Kvalitet

På punkten kvalitet så får jag ge Ortlieb väldigt högt betyg igen. Tyget har hållit oerhört bra och väskan ser inte ens sliten ut trots att den är så mycket använd. Men det finns en sak som gått sönder, vilket hänt tre gånger, och de är plastspännena att stänga väskans lock med. De blir nog sköra när det är kallt på vintern för det händer enbart vintertid. Nya spännen och fler reservdelar kan man köpa för struntsummor på nätet. Så problemet är inte att få tag i nya spännen utan istället att få fast dem för de måste sys fast. Jag är inte något vidare på att sy men jag har däremot en skomakare i närheten som fixar det på några minuter.

Ortlieb cykelväska trasig
Ett trasigt spänne till locket men ett nytt är på väg på posten

Men överlag, oerhört bra kvalitet och med ett stort och billigt reservdelssortiment på nätet. Och så mycket som jag använt väskan har den hållit väldigt, väldigt bra.

Ortlieb Office-Bag – en stillös trotjänare

Om jag tänker på hur mycket jag använt min cykelväska de senaste fyra åren är jag mycket nöjd med den. Jag kan verkligen rekommendera en Ortlieb cykelväska. Inte för designens skull, och du är kanske ute efter något snyggare men då riskerar du att få något mindre funktionellt eller i sämre kvalitet. Min Ortlieb har gjort sitt jobb, dag ut och dag in. En riktig trotjänare som ser ut att kunna hålla i fyra år till.

Omslagsfoto: Joakim Blomquist Photography

Jag har även skrivit ett inlägg om de saker som behövs för att cykelpendla samt ett inlägg om vinterkläder för cykling om du vill läsa mer. 

 

3 reaktioner på ”Fyra år med en Ortlieb cykelväska

  1. Även mina spännen gick sönder nu i vintras. Jag köpte bara rätt bredd och bytte på hona och hane. Sedan pratade jag med en outdoor-butik som tipsade mig om att det fanns spännen med väldigt hög kvalité. Kanske kan va värt att byta…

    1. Ja tack för tipset! Ska försöka kolla upp det då så man slipper byta mer. Och så borde Ortlieb åtgärda det när de har så bra kvalitet för övrigt på väskan. Tack igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.