Jag stilla i cykelkläder på vintern

Cykelkläder på vintern – det skall vara praktiskt och snyggt

Nä, halt är det inte i Göteborg så det blev inga dubbdäck på cykeln som jag skrivit om. De behövs så sällan här och hittills har jag inte saknat det alls. Däremot är det blött och kallt. Vad ska man då ha på sig för cykelkläder på vintern när man tar hojen till jobbet?

Rätt kläder är a och o för att man skall trivas på hojen

Själv byter jag inte om till träningskläder för jag har inte så långt till jobbet. Jag ser det heller inte som träning att cykla till jobbet, det är bara ett sätt att transportera sig. Så jag har helt vanliga kläder på mig vilket jag också trivs bäst i då det är snyggare än träningskläder och jag slipper byta om. Men ytterplaggen kan inte vara vanliga för de måste stå emot regn och iskalla vindar. Och då får det snygga ofta stryka på foten, för det praktiska och varma är bra mycket viktigare.

cykelkläder på vintern
Full fart i vinterstassen

Jacka

Mitt bästa köp på länge är min vinterjacka från Brixtol. Jag köpte den för att jag tyckte den var snygg och inte för att cykla med, men den funkar väldigt, väldigt bra. Den är lagom varm och mycket vattenavvisande. Om det inte spöregnar duger den gott. Det är dessutom skönt att den är lång så den värmer halva mig. Nu börjar den bli sliten så jag funderar på att köpa en exakt likadan. Bra, bra köp, rekommenderas!

Överdragsbyxor

Jag kör med vanliga regnbyxor utan fancy gore-tex och andasmaterial. Det viktiga är att de är hyfsat stora nertill så de är enkla att dra på och av utan att man behöver ta av sig skorna för då blir det så bökigt. På sommaren har jag dem bara när det regnar men varje dag på vintern när det är kallt. De står ju inte bara emot regn utan även kyla. Är det riktigt kallt åker även långkallingarna på.

Mössa

Jag kör ju med min ”ridhjälm” som man kan öppna och stänga spjället på. Givetvis är spjället stängt så här års men jag har även en jätteful mössa under hjälmen för att värma öronen. Det är billigaste tänkbara mössa för jag tenderar att tappa bort dem. Men hjälmmössor är ett måste för att skydda öronen.

cykelkläder på vintern mössa
Kungen i bakgrunden har också hjälm men ingen mössa. Han måste frysa så här års.

Halsduk

Jag har tyvärr även tappat bort ett par halsdukar, inklusive min sambos långa, fina, sköna halsduk. Men hon är så snäll att hon gav mig en ny när jag tappat bort hennes. Lång, svart och skön. Är det isande kallt drar jag upp den en bit för ansiktet så nån form av ansiktsmask kör jag inte med. Så kallt är det inte här i Götet.

Handskar

Här har jag stora problem med att hitta nåt som ser vettigt ut och som är varmt. Jag skulle vilja ha vanliga skinnhandskar som är extra tjocka och varma. Hestra har ju bra vantar med de jag vill ha finns bara i gult läder. Gult liksom! Nä, svarta vill jag ha. Dessutom ska de vara långa, alltså att de går upp en bit på armen. Det isar annars kallt ungefär där klockan sitter och det är inte alls skönt. Så tips mottages gärna på snygga och mycket varma handskar.

Cykelkläder på vintern handskar
Mina nuvarande handskar från Filippa K är långa och coola men ack vad tunna

På fötterna

Jag kör med helt vanliga skor och i nödfall, om det spöregnar, ett par cykelgaloscher. Att köra med vanliga skor och mestadels utan galoscher är kanske inte är den bästa skovården men det funkar ok mot kyla och vatten. Fötterna blir nämligen inte så blöta om man har en hyfsad framskärm på cykeln som skyddar mot stänk. Enligt min erfarenhet är framskärmen viktigare än skorna. Och har man ingen bra framskärm kan man köpa förlängare att sätta på, till exempel fina i läder från Brooks.

Ge det lite tid och lite pengar att hitta rätt cykelkläder på vintern

Det tar lite tid att hitta de cykelkläder på vintern som man trivs i och som funkar. Det kan även kosta lite att köpa bra och praktiska grejer. Men det är viktigt att det blir rätt så man trivs på sin cykeltur. Annars är det risk att man väljer nåt annat sätt att ta sig till jobbet när det är kallt eller regnar ute. Bra grejer håller dessutom längre så jag rekommenderar att både lägga lite tid och pengar på att hitta rätt.

Foto: Joakim Blomquist Photography

4 reaktioner på ”Cykelkläder på vintern – det skall vara praktiskt och snyggt

 1. Ett hett tips!
  Jag hade också samma problem att det isade kallt på handlederna där handskarna slutar. Skaffade ett par handledsvärmare och nu är det varmt och skönt. (100 % merinoull)
  De har hål för tummen men det blev för knöligt med handskarna. Trär de bara över handleden och över en bit av tröjan så att allt överlappar.

  Handskar har jag också fortfarande problem med. Mitt misstag är att underskatta hur kallt det blir och hur lättfrusen jag är. Speciellt att det blir så mycket kallare av vindens kyleffekt.

  1. Tack för tipset! Handledsvärmare är ett plagg jag inte har. Då kan man ju ha korta handskar och sådana finns det fullt av. Får genast googla på handledsvärmare. Tack!

 2. Hej! Jag tycker vanliga tunna skinnhandskar går bra att använda med tumvantar över. Där kan man tex välja vattentäta och fodrade och om de är långa och vida så går de upp på ärmen så man slipper glipan 🌞

  1. Ja det låter bra med dubbla. Då kan man välja utefter väder. Men man måste ha två par med sig. Fast det är det nog värt, inte skönt att frysa om tassarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.