Thule Cykelvagn

Med en Thule cykelvagn under småbarnsåren

I snart ett år har vår lille son nu åkt i vår Thule cykelvagn, en Thule Chariot Cougar. Detta är en vagn man kan ha till mycket mer än cykling och hittills har det blivit mer löpning än cykling med vagnen. Just mångsidigheten är den främsta fördelen med vagnen men också att den har många praktiska detaljer och funktioner. Tyvärr är det dock ganska jobbigt att cykla med vagn.

Barn i Thule Cykelvagn med hjälm
Lillprinsen i vår Thule Cykelvagn

En vagn som kan mycket

För oss var tanken att kunna fortsätta cykla även om vi hade ett litet barn i familjen. Vi valde mellan cykelstol, lastcykel och cykelvagn men eftersom vi båda tycker om att springa så vi köpte en så kallad multisportvagn. Vår vagn, Thule Chariot Cougar, är en äldre modell men Thule har flera nya modeller att välja mellan.

Förutom cykling går den att använda till löpning och promenader. Man byter då ut armen som kopplas till cykeln mot ett fast löparhjul eller två mindre svängbara promenadhjul. Det går även att sätta på medar istället för bakhjulen och använda vagnen vid längdskidåkning.
Just att man kan ha vagnen till så många olika aktiviteter tycker vi är den största fördelen.

Thule cykelvagn framför korvkiosk
Man kan till exempel cykla och handla korv

Att cykla med en Thule cykelvagn

Kortare sträckor funkar det bra med vagnen efter hojen. Den känns lätt och smidig när man cyklar långsamt. Dessutom är den väldigt praktisk om det är dåligt väder eftersom barnet sitter så skyddat. I exempelvis en cykelstol är det ju inte speciellt mysigt vid sämre väder.

Tyvärr blir det snart ansträngande med vagnen på släp när man cyklar lite längre eller i backar. Ingen av oss har elcykel och då blir skillnaden märkbar med vagnen där bak. Jag cyklar nu ibland till babysimmet som ligger 5 km bort och jag blir riktigt, rejält varm. Som ett litet träningspass.

Som vårt liv ser ut just nu och där vi bor så kan vi enkelt gå eller ta spårvagnen om vi ska någonstans. Exempelvis går spårvagnen raka vägen till babysimmet. Det är så mycket enklare att vi oftast låter cykeln och cykelvagnen stå. Detta kan såklart ändras i framtiden beroende på var dagis kommer ligga eller nya fritidsaktiviteter. Så det kanske blir mer användning av den som cykelvagn framöver.

Att springa med en Thule cykelvagn

Det har blivit desto mer löpning med vagnen. Särskilt nu när jag är föräldraledig och sonen skall sova middag. Då är det perfekt att passa på att träna under tiden.

Jag tycker det funkar väldigt bra att springa med vagnen. Det är klart att det påverkar löpturen, farten sänks, det blir lite jobbigare i backarna och man kan inte svinga med båda armarna eftersom man måste hålla i vagnen. När man springer nedför får man även vara lite försiktig och man kan inte släppa på lika mycket som utan vagn. Men det påverkar inte alls lika mycket som när man cyklar. Vagnen känns väldigt lätt och rullar bra när man springer.

Thule Multisportvagn på löparbana
Lite tillgjord bild. Om man springer på löparbana med vagn kan man ju ställa vagnen och springa runt, runt utan vagnen medan barnet sover. Det behövs alltså ingen löparvagn.

Thule Chariot Cougar

Som vagn tycker vi Thule Chariot Cougar är väldigt bra. Den är mycket praktisk och genomtänkt. Den känns även stabil och den är lätt att hantera både efter cykeln och i löpspåret.

Vagnen har många olika smarta detaljer och funktioner. Den har solskydd, myggnät och regnskydd som enkelt anpassar vagnen efter vädret. Den har fjädring som man lätt justerar efter vikten på barnet. På baksidan sitter några praktiska förvaringsfack i olika storlekar. Ett mindre för nycklar och telefon, ett i mellanstorlek för exempelvis ombyteskläder och ett för större saker om man har handlat.

Det är enkelt att byta ut armen som kopplas till cykeln mot löparhjul eller promenadhjul. Fördelen med promenadhjulen är att det enklare att svänga vagnen plus att den blir betydligt kortare. Med löparhjulet på vagnen blir den väldigt lång och är svår att manövrera exempelvis i mataffären.

Varför kan man då inte bara ha en sån här vagn istället för en vanlig barnvagn? En stor skillnad mot vanlig barnvagn är när man skall frakta vagnen i bil. Den är betydligt svårare att fälla ihop och blir inte alls lika liten. Det går heller inte att fälla ryggstödet för barnet så det kan inte ligga ner. Det är väl dessa två saker som gör att den inte kan ersätta en vanlig barnvagn utan enbart vara ett komplement som man använder vid vissa aktiviteter.

Hur är det att åka i vagnen?

Ja, det är ju lite svårt att veta för vår lille son kan inte prata ännu men han verkar i alla fall tycka om vagnen. Vi började använda vagnen för löpning när han var ganska liten, då med en babyinsats i vagnen som man kan köpa till, och han har alltid somnat fort i den och sovit länge. Det känns som ett gott betyg och som att han sitter bekvämt. Jag tror också att han tycker om att sitta framåtvänd och att han har bra sikt ut även på sidorna från vagnen.

Det blir dock obekvämt ibland om han har cykelhjälmen på. Då kan han inte luta huvudet bakåt så bra och han kan då bli missnöjd innan han somnar. (För övrigt krävs det enligt lag inte hjälm på barn i cykelvagn men vi har haft det när vi cyklar. Läs mer om vad jag skrivit om detta och olika sätt att ta med barn på cykel här)

Barn i Thule multisportvagn sovandes
Han somnar varje gång i vagnen så han gillar den nog! Här är han bakom myggnätet.

Avslutningsvis

På det stora hela är vi väldigt nöjda med vår Thule cykelvagn. För det första är det en praktisk och väl genomtänkt vagn i god kvalitet. Men framförallt är det mångsidigheten som är bra. Vi kan verkligen rekommendera aktiva föräldrar att skaffa en multisportvagn och då är Thule Chariot Cougar ett mycket bra val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.