Barn på cykel

Barn på cykel – hur funkar det i olika åldrar?

Foto: Joakim Blomquist Photography

Tyvärr visar undersökningar att cyklandet bland barn minskat sedan mitten av 90-talet. Exempelvis har skolresorna på cykel blivit hela 48 procent färre. Inte alls en bra utveckling, varken för barnens hälsa eller för miljön. Dessutom tycker ju de flesta barn det är väldigt kul att cykla. Men för att göra det roligt och säkert för barn på cykel finns det några saker att tänka på. Barns olika åldrar ställer helt olika krav på cyklar och cykeltillbehör.

Spädbarn – lastcykel, om man verkligen vill

Om man är riktigt cykeltokig och vill ta med sitt nyfödda barn på en cykeltur redan det första halvåret, så finns det bara ett sätt. Det är att sätta barnet i ett babyskydd för bil och spänna fast det i en lastcykel.

Barnen rekommenderas ha hjälm i lastcykeln men enligt lag behöver barn bara ha hjälm när de åker tvåhjulig cykel. De flesta lastcyklar har ju tre hjul och även cykel med cykelvagn räknas som en cykel med tre hjul. Så om man skall hårddra det, så behöver barn oftast inte ha hjälm i varken cykelkärra eller lastcykel. I babyskydd orsakar hjälmen problem då det inte är vidare bekvämt att ligga ner med hjälm på sig. Det är även svårt att få tag i cykelhjälmar i mindre storlekar än ca 6 månader.

För mig som cyklar mycket kommer detta snart bli en utmaning för jag och min sambo ska ha barn om några månader. Underbart och sjukt kul! Men för cyklandet blir det ett avbräck, för att släpa med det lilla, sköra barnet i en lastcykel känns inte alls rätt. Så cykeltokig är inte ens jag och det blir minst ett halvår till fots, med bilpool och kollektivtrafik. Vi har bestämt att inte köpa någon bil trots att det hade underlättat. Det här ska minsann gå bra det också.

Småbarn – cykelstol, cykelvagn eller lastcykel

Det är först när barnen är ca 9 månader som de rekommenderas att åka i en cykelstol eller cykelvagn. Innan dess kan de inte sitta upp tillräckligt stabilt och länge.

Enklast och billigast med endast ett barn är en cykelstol. Jag tycker det ser väldigt mysigt ut när barnen sitter mellan styret och sadeln, istället för där bak. Då ser de ju framåt, vad som händer och sker, och inte bara din ryggtavla. Man kan också lättare prata med varandra. Däremot hamnar större barn i vägen för den som cyklar om de sitter fram och då är det bättre att barnen sitter där bak. För min son hade jag cykelstol där bak. Jag vet inte om han tyckte om det, men jag antar det, han somnade nästan jämt.

Har man två barn är en cykelvagn smidigare. Det finns cykelvagnar som har babyinsatser så att man kan ta med barnen redan efter 6 månader men annars är det ca 9 månader som gäller. Många cykelvagnar går också att bygga om till promenadvagnar eller joggingvagnar. Jag har redan siktat in mig på en cykelvagn för att kunna cykla med vårt lilla barn. Då kan jag nämligen också jogga vilket jag gillar. Jag har läst på lite och exempelvis en Hamax Outback verkar vara bra. Tyvärr är den inte så vacker men det verkar inte finnas några fina att köpa. De är alla färgglada och har det typiskt praktiska och sportiga utseendet som många cyklar och cykeltillbehör har.

Hamax Outback
Hamax Outback, säljs bland andra av Ecoride

Även lastcykel är ett bra alternativ för att ta med flera barn på cykeln. Det finns cyklar som kan ta med massor med barn, jag såg en väldigt lång cykel i Holland med sittplatser för 8 barn. Men det vanliga är plats för 2 barn. Och en hund. Och matkassar. Ja, man kan få ner väldigt mycket i en lastcykel, vanligtvis mellan 80-100 kg, och om det blir för tungt kan man köpa en med elmotor. Lysande. Och många är ju så fina, exempelvis den klassiska från Christiania Bikes, den lite lyxigare hojen från Johnny Loco eller den snabba från Urban Arrow. Men de kostar bra mycket mer än cykelstolar och cykelkärror och de är inte enkla att parkera. Jag vet själv inte var jag skulle göra av en lastcykel då den inte skulle gå in i vårt cykelförråd eller kunna parkeras på vår gård. Det hade fått bli på gatan men det är jag inte så sugen på.

Småbarn på egen cykel

För att lära min son cykla monterade jag en pinne bak på hans cykel för mig att hålla i. Han var då strax under 4 år gammal. Jag målade pinnen i samma färg som cykeln och satte på en flagga. Det blev så fint. Men pinnen behövdes inte alls för när jag tog bort stödhjulen kunde han redan cykla. Det visade sig att han hade kört mycket springcykel på dagis och lärt sig att hålla balansen. En springcykel, eller balanscykel, är en vanlig cykel utan trampor. Till skillnad från att cykla med stödhjul så lär sig barnen att hålla balansen, vilket ju är det svåra med att cykla. Så min son cyklade helt enkelt iväg, utan stödhjul, och jag sprang oroligt efter och försökte hålla i pinnen. En springcykel är verkligen att rekommendera för att lära barn att cykla. Sen är det bara att sätta dem på en riktig cykel, modell mini.

En bra lag i Sverige är att barn under 8 år får cykla på gångbanor så att man kan gå efter dem och de slipper att cykla i trafik. Vad det gäller hjälmar rekommenderar man att barn upp till 7 år skall ha så kallad småbarnshjälm. De har gröna spännen som löses ut om barnen skulle fastna med hjälmen i något. De kan därmed både cykla och leka med hjälmen på. Vanliga cykelhjälmar skall de inte leka i och måste därför ta av sig när de hoppar av cykeln, vilket de antagligen glömmer av.

Man kan köpa billiga och färgglada barncyklar och springcyklar om man känner för det. Men kolla in nedanför från Early Rider. Mitt lilla barn har redan skrivit upp en sån på sin önskelista och jag har nästan redan beställt en.

Early rider Springcykel
Springcykel från Early Rider

Äldre barn och barn i trafik

Vi bor i stan och min son är nu snart 11 år. Jag släpper inte ut honom ensam i trafiken på cykel ännu, då det rekommenderas från det att barnen är cirka 12 år. Det är först då de kan förstå trafiken och sin roll i trafiken. Jag kan även se framför mig hur min son kan få för sig att köra race på Vasagatan vilket blir farligt. Man kan liksom inte leka i trafiken. Så han får nog vänta ett år till på att cykla själv.

Och en sista sak som är värd att nämna är att barn under 15 år skall ha hjälm när de cyklar. Det är lag på det men det är tyvärr vanligt att det slarvas med det när barnen kommer upp i åldrarna.

Det var allt, men inte det som gör det svårt

Detta var det som jag tycker är det viktigaste att tänka på för barn på cykel i olika åldrar. Och det är inte så mycket, så jag tror inte det är det som gör att cyklandet bland barn minskar. Jag skulle istället tro att det beror på att vi föräldrar i större utsträckning skjutsar våra barn med bil, exempelvis till skolan. Det är enklare så och det kan vara svårt att ändra på. Exempelvis var det inte så att min son jublade när jag sa att vi skulle sälja bilen. ”Va, jag är ju skittrött på morgonen, ska jag cykla till skolan?”. Men det funkar väldigt bra även om han inte cyklar då det är en enda lång backe till hans skola. Vi går tillsammans och jag leder min cykel bredvid.

Att ändra på barnens beteende är nog inte det svåra utan vårt beteende som föräldrar. Med bil är det ibland enklare att få ihop livspusslet men jag tycker det är viktigt att vi lär barnen att inte alltid åka bil. De behöver tidigt lära sig att få vardagsmotion och att transportera sig på sätt som är miljövänliga. Och framförallt, det är ju kul att cykla och vara ute. Så sätt era barn på hojen, det tycker dom om.

1 reaktion på ”Barn på cykel – hur funkar det i olika åldrar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.