Sunfleet och skidor

Att använda bilpool och mitt förhållande till Sunfleet

I mitt tidigare inlägg om Sunfleet bilpool skrev jag om hur mycket pengar jag sparar på att ha sålt min bil och istället ha bil via bilpool. Jag utlovade även en recension om Sunfleet. Den kommer här men nu är det så att jag inte längre bara är kund hos Sunfleet, utan snart även anställd. Första dagen är imorgon och det känns grymt kul!

Jag och Sunfleet

Sedan ett par år är jag alltså kund hos Sunfleet. Jag sålde bilen för den var mestadels till besvär, den stod mycket still och kostade massa pengar. Droppen var när någon tog en promenad över bilen och gjorde bucklor i taket.

Efter mitt blogginlägg om Sunfleet såg jag en jobbannons från dem. Jag sökte tjänsten och fick jobbet, delvis tack vare mitt blogginlägg. Ett karriärstips är helt klart att blogga om det ni tycker är intressant, det visar att ni är intresserade på riktigt.

Så imorgon är det min första dag på nya jobbet! Det skall bli så kul att jobba i en bransch där utvecklingen går med stormsteg och med någonting som man är genuint intresserad av. Jag tycker att delat ägande av saker, särskilt bil som är dyrt och som mestadels står still, är helt lysande. Det är praktiskt, ekonomiskt och hållbart. Men att jag ska jobba på Sunfleet gör ju att min recension kanske inte längre är helt objektiv. Sak samma, here we go.

Sunfleet i skidbacken På sportlovet tog vi bilen till backen. Barnvagn och skidor, allt får plats.

Sunfleet i korthet

Sunfleet ägs av Volvo Cars och är Sveriges största bilpool med 1400 bilar på cirka 50 orter. Det är en stationsbaserad bilpool vilket innebär att man hämtar och lämnar bilarna på Sunfleets parkeringsplatser. Alternativet är så kallade free-floating system där man parkerar bilen på vilken parkering som helst inom ett angivet område, exempelvis centrala stan. Free-floating finns i Sverige bara i Stockolm via DriveNow och används mestadels för kortare sträckor. Därmed konkurrerar free-floating främst med taxi och kollektivtrafik medan stationsbaserat mer är ett alternativ till att äga bil.

Sunfleets bilar bokar man via hemsida eller app och man betalar en månadsavgift samt per kilometer och timme för de bilar man använder. Det finns även rabatterade dygns- och helgpriser om man hyr en längre tid. I priset ingår allt, även drivmedel och trängselskatt.

Bilarna som Sunfleet erbjuder är mestadels Volobilar i olika modeller samt ett par skåpbilar av andra märken. Det finns även bilar med extra tillbehör så som barnstolar och dragkrok.

Jag som kund hos Sunfleet

Jag bor mitt i centrala Göteborg där det finns ett flertal bilpooler med bilar från Sunfleet. Det är ca 100 meter till närmsta Sunfleet pool men om bilarna där skulle vara upptagna så är det inte långt till en annan Sunfleet pool. Och det är den absolut främsta anledningen till att jag blev kund hos just Sunfleet och inte någon annan bilpool. Att det är nära och att det finns flera pooler att välja på i närheten gjorde valet väldigt enkelt.

Jag cyklar ju till jobbet varje dag så jag behöver inte bil så ofta. Det kommer jag även göra till mitt nya jobb som är ännu närmare mitt hem. Det är nästan för nära för att jag skall komma upp till de 10 minuter som krävs för hälsans skull.

Så jag behöver inte ha bil dagligen utan bara på fritiden, ungefär en till två gånger i veckan. Antingen för att köra min äldsta son någonstans, eller för att göra ett ärende eller för nån utflykt. Eller till sjukhuset som när vi nyligen fick barn.

Eftersom jag har nära till poolerna och inte behöver bil så ofta, så passar bilpool och just Sunfleet mig perfekt. Jag behöver verkligen inte äga en egen bil. Hade det däremot inte funnits en bilpool i närheten hade jag nog fortsatt äga bil eftersom jag ibland behöver använda en.

Effekter av att inte äga bil

En effekt av att jag inte äger bil är att jag ju kör mindre nu. Jag väljer andra alternativ om det går. Det blir mer cykel, gång och kollektivtrafik. Har man en egen bil utanför dörren är det så lätt att använda den och det känns nästan som man borde använda den för man betalar ju ändå för den. Förut såg jag min bil som det primära transportmedlet eftersom jag hade en. Nu är cykeln det primära och bil kommer längre ner på listan.

Men den bästa effekten av att jag sålt bilen är att det finns en bil mindre i stan. En bil mindre som tar plats och skitar ner miljön. När jag nu väl använder bil använder jag en så liten bil som möjligt vilket även det är bra för miljön. Hos Sunfleet är små bilar billigare så vanligtvis använder jag en Volvo V40. Men skall jag till IKEA eller, som senast, packa in barnvagn och skidor så tar jag en större modell.

Jag sparar också över 30 000 kr per år på att inte längre ha bil vilket så klart är positivt. Jag sparar också tid och besvär, jag har till exempel inte bytt däck eller tvättat bilen på flera år. Och det är ju inget jag saknar direkt.

Sunfleet närbild

Hur tycker jag det funkar?

Givetvis är det bekvämare att ha sin egen bil parkerad utanför dörren. Då kan man så enkelt åka vart man vill när man vill. Med bilpool är det bäst att boka ett tag i förväg så man får den bil man vill i sin närmsta pool. Annars kan bilarna vara slut och man kan behöva ta sig till en pool längre bort. Det har dock aldrig hänt att jag inte fått tag i en bil alls. Däremot att jag fått cykla till en ledig bil en liten bit bort. Men oftast finns det bilar att boka i min närmaste pool.

En annan fördel med egen bil är att man just har sin egen bil. Den är inställd så som man vill ha den, favoritradiokanalen är redan på och framförallt har man de grejer man vill ha i bilen. Det kommer snart bli mer utmanande för vår familj med bilpool då vår lille son behöver sitta i en större bilstol. Än så länge går det bra att bära honom och babyskyddet till bilen men snart krävs en sån där mastodontstol där de sitter bak och fram. Sunfleets lösning på detta är att det finns bilar med barnstolar i bilen. Det finns en sådan bil i närheten där vi bor men den kan ju vara bokad. Utbudet av bilar blir då plötsligt mycket mindre. Kanske kommer vi behöva ha en sån stol hemma som vi själva kan sätta in i en annan bil. Men det blir ju bökigare. Snart får vi se hur det går och funkar.

Bilarna Sunfleet erbjuder är både nya och fräscha. De byts ut relativt ofta så de hinner inte bli gamla och slitna. De jag har hyrt har alltid varit välstädade och jag har aldrig tänkt att det läget skräp eller varit smutsigt i bilen. Parkeringarna som bilarna står på kan dock vara lite för trånga för att lätt parkera på. Man får helt enkelt ta det försiktigt.

Gällande Sunfleets prissättning och betalning fungerar det bra och är smidigt. Det är också tydligt vad man betalar för och hur prissättningen fungerar. Det finns olika nivåer på abonnemang beroende på hur mycket bil man hyr. På hemsidan finns en bra funktion så man kan se vilket abonnemang som passar just mig.

Jag har vid några tillfällen glömt saker i bilen och då är det bara att ringa kundservice som är öppet dygnet runt. De kan enkelt låsa upp bilen så man kan ta ut det man glömt. Kundservicen har funkat väldigt bra de tillfällen jag haft kontakt med dem.

Den enda nackdelen är att appen man använder för att boka är aningen långsam. Jag har förstått av Sunfleet (jag har ju numera bra kontakter där) att det är ett problem om man har en äldre telefon och att de jobbar på uppgraderingar av appen. Men det kan vara lite frustrerande att den är så långsam.

Bilpool rekommenderas varmt

Det är lätt för mig att säga att bilpool är bra. Jag tror jag är en perfekt kund för jag har så nära till närmsta pool och jag använder bil ganska sällan. Men jag tror fler kan köra mindre bil och därmed inte behöva äga bil. Många kan cykla och gå istället för att åka bil kortare sträckor. Och har man cykling, gång eller kollektivtrafik som sitt primära transportmedel så är bilpool ett utmärkt komplement. Det kan  även vara en bra lösning som andra bil. Exempelvis om man måste ha en liten bil till jobbet, så har man den större andra bilen på fritiden via Sunfleet.

Att använda just Sunfleet som bilpool fungerar också väldigt bra. Den största fördelen är att de är har så många bilar och pooler att välja på. Och i övrigt fungerar allt väldigt bra, förutom den lite tröga appen. Så jag kan verkligen rekommendera både bilpool och Sunfleet. Du sparar inte bara tid och pengar utan du gör en tjänst för vår stadsmiljö och vår planet genom att inte äga din egna bil.

Sedan detta inlägg har jag lämnat jobbet på Sunfleet och Sunfleet har lämnat Göteborg. Volvo tog över rodret, döpte om det till M och flyttade det till Stockholm. M har en ny app, tjänsten är mer premium och de har enbart Volvobilar. Inte rätt spår enligt mig då det borde vara prisvärt jämfört med att äga bil, bilarna borde vara mindre och mer miljövänliga och utbudet av olika bilar borde vara större, exempelvis skåpbilar.

Sunfleet och jag Tummen upp för delat ägande, för bilpool som komplement till cykling och för Sunfleet

6 reaktioner på ”Att använda bilpool och mitt förhållande till Sunfleet

 1. Jag är själv nöjd kund hos Sunfleet men jag är tveksam till om tjänsten är något vidare för miljön. Sunfleet innebär ju att bilåkande öppnas upp för grupper som annars inte hade haft råd med bil utan hade gått, cyklat eller åkt kollektivt. Varför ska man åka buss till köpcentret/mormor/middagen när man kan hyra en bil för ett par hundringar? Varför ska man åka tåg när man kan hyra en billig bil runt hörnet? Om det blir enklare och billigare att köra bil kommer fler att göra det tror jag. Eller om man vill vara lite cynisk: Volvo har knappast investerat i Sunfleet för att få sälja färre bilar.

  1. Ja det finns en sådan effekt att bilpool kan öka bilåkandet för vissa som annars inte gjort kört bil. Men jag har förstått, inte bara av Sunfleet, att den positiva effekten, när bilägare inte längre behöver äga sin bil, är mycket större. Som i mitt egna fall, utan bilpool hade jag nog behövt fortsätta äga min bil. Jag har läst att en bilpoolsbil tar bort fem vanliga bilar från trafiken.

 2. Vi bor i Malmö och är också supernöjda med att slippa köpa bil 😊 tänkte bara höra hur du tycker det gått med babyskydd med sunfleetbilar? Typ montering och om det funkat bra för er trots man inte kan montera I framsätet? 😊

  1. Hej! Vi har inga problem alls med babyskyddet för vi har ett som man bara spänner fast med säkerhetsbältet. Alltså inte ett där man använder Isofix, så det går väldigt smidigt att spänna fast.
   Vi sätter det i baksätet även om man kan ha det fram om man stänger av airbagen. Oftast sitter någon av oss bak, bredvid lillprinsen, så det funkar bra där bak.
   Det är dessutom såpass smidigt att bära till och från bilen så vi tycker det funkar bra.
   Men snart har han vuxit ut babyskyddet och då får vi se hur det går. Sån tur är finns det en sunfleetbil i närheten med barnstol i!
   Hoppas det funkar bra för er med!

 3. Hejsan!
  Hittade hit av en slump då jag googlade runt om bilpool med barn, och undrar hur det gick sen med bilpoolandet då barnet växte ur babyskyddet? Hur löser ni det? Har ni endast använt sunfleets bilbarnstolar, eller har ni skaffat egen – och hur gör ni då med kånkandet av bilbarnstolen till/från bilen? Skulle så gärna vilja gå med i sunfleet (eller M som de nu verkar heta snart), men får inte till hur jag ska lyckas med hela bilbarnstols-problemet, så vore spännande att höra hur ni löste det 🙂
  Ps. Verkar vara en toppen-blogg i övrigt, ska spana in den mer nu 🙂

  1. Hejsan! Kul att du gillar bloggen! Jo barnet växte ur babyskyddet samtidigt som det visade sig att det var det en bäbis till på gång. Så lagom till den andra bäbisens födelse så löste vi det på ett mycket tråkigt sätt; vi köpte en bil. En gammal Passat som går på gas. Numera har den två stora bilbarnstolar fastmonterad. Jag vet inte hur vi skulle kunna åka bil utan den för att kånka två sådana stolar, och montera dem i en bilpoolsbil, det hade man inte gjort utom i nödfall.
   Så det var kanske ett trist svar men vi såg ingen annan lösning om vi ibland ville kunna åka bil!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.