Det finns ett par saker du behöver som cykelpendlare och de måste givetvis hålla god kvalitet och vara praktiska. Men enligt mig skall de också vara attraktiva så att man tycker om att använda dem. Praktiska och högkvalitativa saker behöver inte se praktiska och högkvalitativa ut – de kan även vara snygga.
Listan nedanför är rangordnad och börjar med de saker som är roligast att köpa. Sen kommer tråkigare saker som man måste ha enligt lag för att avsluta med det absolut tråkigaste, nämligen försäkring. Oj, så trist men ack så bra. Men listan är inte så lång och den börjar som sagt med det roliga.
Cykel
Helt klart det roligaste att köpa men det finns en del att tänka på. Först och främst måste din cykel passa dina behov. Behöver du en snabb cykel skall du sikta på en med smalare däck och framåtlutad sittställning. Har du inte så bråttom utan behöver cykeln för att handla eller ta annan packning kan en stabilare hoj vara att föredra. För längre pendling eller om du har backar eller broar att ta dig över så kan elcyklar vara ett mycket bra alternativ. Detta som exempel på att det finns cyklar för i stort sätt alla behov och just dina behov utgör grunden i ditt val av cykel. Så första frågan du bör ställa dig när du ska välja cykel är vad tänkt ha den till.
Cykeln måste vara bekväm och passa dig och din kropp. Det är bara att prova runt tills man hittar det man tycker om och som känns bäst att sitta på och cykla på. Det är väldigt viktigt att prova många olika cyklar och inte bara gå till första bästa affär som har ett reaerbjudande på förra årets hoj. Personligen tycker jag om att sitta rak i ryggen då jag inte har så bråttom när jag cyklar plus att jag har haft ryggproblem. Jag cyklar därför i ganska upprätt ställning. Jag tycker numera också stabiliteten och cykelns vikt spelar in mycket när jag väljer cykel. Detta har jag insett då min nuvarande cykel är både tung och svajig.
Sedan kommer det där med tycke och smak. Det finns mängder med cyklar i olika stilar och att hitta en som man tycker om och som man kan identifiera sig med skall inte underskattas. Om man gillar att se på den bidrar det helt enkelt till att man cyklar mer, så välj en som du tycker är riktigt snygg.
Till sist behöver cykeln hålla god kvalitet om man skall cykla mycket. Min nuvarande cykel, en Skeppshult Favorit, håller verkligen inte måttet för att cykla mycket. Jag har haft den endast ett år men har redan fått flera delar reklamerade på grund av rost och att de helt enkelt faller sönder. Kvaliteten är riktigt dålig och det är väldigt frustrerande.

Fördelen är att jag letar ny cykel med bättre kvalitet och att leta cykel är ju inte det minsta tråkigt. Det här ska få ta tid för jag ska träffa den rätta. Just nu är jag tämligen förälskad i Pelagos cyklar för de är så väldigt vackra. Men vi får se.
Cykelväska
En regntät cykelväska behövs för att hålla dina saker torra i alla väder. Den skall dessutom vara tillräckligt stor för att du skall få plats med allt plus lite regnkläder. Min väska, en Ortlieb, är som motsatsen till min cykel; den håller väldigt hög kvalitet men är inte alls snygg. Den är stor nog för att rymma alla mina saker, den håller ihop och håller tätt trots flera års användning. Jag föredrar en väska att hänga på cykeln istället för ryggsäck för att inte bli varm på ryggen och min Ortlieb är väldigt lätt att bara klicka fast på pakethållaren.
Cykelkorg
Speciellt om du tycker om öl är en cykelkorg ett måste. Åtminstone för mig så är öl det tyngsta jag regelbundet köper och min ölkonsumtion var rekordlåg innan jag köpte en cykelkorg. Jag kunde helt enkelt inte bära hem ölen. Att köpa mat, en flaska vin eller att ta med en träningsväska går utan cykelkorg men det är så mycket lättare med en cykelkorg. Så för öldrickare är cykelkorgen ett måste, för vindrickare gör den bara livet mycket enklare.
Regnkläder
Tyvärr behöver man regnkläder om man bor i Sverige. Inte alls så ofta som folk tror, men det behövs om man skall cykla mycket. De behöver inte vara dyra och i Gore-Tex om man inte har långt att cykla. Jag har enkla regnkläder i plast och det fungerar bra. Jag har alltid regnbyxor och galoscher i min väska om i fall att och jag tar på en regnjacka om jag tror att det kommer behövas under dagen. Det räcker, för det är inte ofta det regnar exakt när man skall cykla. Även om jag cyklar i Göteborg som är känt för sitt blöta väder, så är det sällan jag behöver sätta på mig regnkläder.
Hjälm
Detta är väl kanske inte ett måste, i alla fall inte om man är över 15 år. Enligt lagen skall alla under 15 år ha hjälm om de cyklar eller blir skjutsade men för vuxna antar jag att det beror på hur man värderar förhållandet mellan säkerhet och stil om man använder hjälm eller inte. Men det finns hjälmar som är både säkra och snygga, men de är inte så lätta att hitta.
Själv använder jag hjälm när jag cyklar till jobbet men inte kortare sträckor. Det kanske är dumt att inte ha hjälm jämt men det är också en väldigt ful hjälm jag har just nu. I vintras tejpade jag igen lufthålen på den för att behålla värmen så nu ser den bara ut som ett svart ägg. Nu är det vår och varmare, jag har fortfarande inte tagit bort tejpen och jag skulle gärna vilja ha en snyggare. Helt enkelt på jakt efter ny. Eller varför inte två, en varm för vintern och en svalare för sommaren.
Ringklocka (och broms)
Nu kommer lite tråkigare saker som man faktiskt måste ha enligt lag oavsett ålder och om det är mörkt ute eller inte. Ringklocka är en sådan sak. Det och broms. Men ringklockan behöver inte vara så trist, den kan även vara, just det, snygg. Det finns inga krav på hur den skall se ut eller låta, så man kan vara kreativ. På min reservhoj har jag en fin ringklocka, se nedan, den var egentligen till min son men ha tyckte den var ful. Förstår inte vad han pratar om. Gällande broms så behöver jag nog inte påpeka att det är bra att ha, men vissa tycker ju det är tufft utan.

Lampor och reflexer
Lampor och reflexer behövs enligt lag bara när det är mörkt. Kring detta finns det en del regler som man kan läsa på transportstyrelsen.se. Tyvärr är det mörkt nästa jämt på vintern i detta land så det är bra att ha bra lampor. Många som cyklar har på senare tid börjat med väldigt bra lampor. Framförallt alldeles för bra framlampor som bländar alla de möter. Så en uppmaning, var vänliga tänk på alla ni möter, ni är inte ensamma.
På min gamla cykel hade jag fasta lampor med dynamo. Det var väldigt bra. Man glömde dem aldrig hemma och batterierna tog aldrig slut. Efter flera år gick de tyvärr sönder och då är såna här lampor svårare att byta eller laga. Efter det hade jag de billigaste, avtagbara man kan hitta men det kan jag inte rekommendera. De lyser knappt, de går lätt sönder och de äter batteri. Så gällande avtagbara, gå på det som är lite dyrare och bättre. Nu har jag fasta lampor med batteri. Det är ok, men man måste byta batteri ett par gånger per vinter. Så de mest praktiska för cykelpendling är helt klart fasta lampor med dynamo.
Lås
”Godkända lås” har man kanske hört talas om men vad innebär det? Då jag nyligen gav min sambo en fin cykel kollade jag upp det här. Då är det så att SSF, Stöldskyddsföreningen, godkänner lås utifrån olika kriterier och deras godkända lås hittar man på deras hemsida. Men det konstiga var att när jag pratade med mitt försäkringsbolag så hade de bara ett krav för att försäkringen skulle gälla och det var att cykeln var låst. Godkänt lås eller ej, spelade ingen roll. Och detta var ett stort svenskt försäkringsbolag. Så ur försäkringssynpunkt vet jag inte varför man skall ha ett ”godkänt lås”.
Så klart är det bra om cykeln inte blir stulen. Men det finns en avvägning, hur mycket lås orkar man släpa med sig och hålla på att låsa fast med varje dag. Bygellås och kedjor skramlar, väger hur mycket som helst och man måste hitta något att låsa fast i. Nä, här är jag bekväm, nu kör jag bara med ett litet fast klassiskt cykellås som låser bakhjulet. Men det är faktiskt ”godkänt” även om inte det spelar någon som helst roll för mitt försäkringsbolag.
Försäkring
Ja försäkringar är ju supertrist så kortfattat kan jag bara rekommendera att du kollar upp vad som gäller för cyklar i din hemförsäkring. Min gäller för cyklar upp till 15 000 kr och det räcker för mig just nu. Men många har dyrare cyklar och det kan vara värt att kolla upp så du inte förlorar massa pengar om tjuven är framme. Men nog om detta trista nu.