Joran Fagerlund, styrelseledamot i cykelfrämjandet

4 frågor till Cykelfrämjandet – Sveriges största cykelorganisation

Vad gör Cykelfrämjandet, Sveriges största cykelorganisation, och varför ska man bli medlem? Vad är på deras agenda just nu? Jag träffade Jöran Fagerlund, styrelseledamot i Riksstyrelsen, för att ställa ett par frågor.

Cykelfrämjandet har ca 5000 medlemmar, varför skall en Urban Cyclist vara medlem?

-Cykelfrämjandet är den organisation som tar cyklisternas intressen på stort allvar och som tar strid för dem. Vi kämpar för cyklisterna, till exempel för en bättre infrastruktur.

-Men det är också en rolig gemenskap att vara ute och cykla tillsammans. Att cykla är en stor frihet, att man kan ge sig ut när man vill och cykla. Man behöver inte andra för att göra det, som när man spelar fotboll, då man behöver ett lag. Det är en av de fina sakerna med cykling, men som samtidigt kan bli mycket roligare om man gör det tillsammans. Särskilt när det gäller att påverka för en bättre infrastruktur och cykelpolitik, måste vi vara tillsammans och det är det främsta skälet till att vara med i Cykelfrämjandet.

Vad gör Cykelfrämjandet?

– För det första jobbar vi i våra lokalgrupper med cykelutflykter. Vi har också cykelturist veckan, i år är det i Halmstad. Vår organisation är 80 år gammal och jobbar mycket med cykelturism på olika sätt.

-Sen har vi en annan gren kring cykelpolitik där vi uppvaktar infrastrukturministern och andra politiker. Det lanserades exempelvis en nationell cykelstrategi för inte så längesedan som vi försöker påverka. Vi deltar även i Almedalen varje år och vid andra liknande tillfällen.

-En annan sak som Cykelfrämjandet arbetar mycket med kallas ”Frihet på cykel”. Det är en cykelskola för vuxna, främst människor från andra länder som gått igenom sin barndom utan att lära sig att cykla. Intresset är väldigt stort att deltaga. I Göteborg har flera andra föreningar legat före och här är inte Cykelfrämjandet med ännu. Bland annat Röda Korset har ett sådant projekt i Gårdsten. Lite av deras modell har vi i Cykelfrämjandet tagit efter och sprider nu i andra delar av landet, Stockholm och Malmö till exempel.

Vad är top på Cykelfrämjandets agenda just nu?

-Just nu är det den nationella cykelstrategin och att få infrastruktur på plats. Vi har även tagit initiativ till en ny trafiksäkerhetsorganisation för aktiva trafikanter, alltså det som kallas oskyddade trafikanter så som cyklister och gångtrafikanter. Cykelfrämjandet är fortfarande medlem i NTF men vi tycker att det är för stort fokus på bilar och att de driver ett ganska märkligt krav på hjälmtvång för vuxna som vi tror är kontraproduktivt. Det är betydligt farligare att inte cykla än att cykla utan hjälm. Sen är det så klart väldigt viktigt att ha hjälm och Cykelfrämjandet uppmanar alla att ha hjälm. Men att driva ett krav på att vuxna måste ha hjälm riskerar att det cyklas mindre och det sänder dessutom ut en signal att det är väldigt farligt att cykla.

Om man skall se framåt, vilka trender ser Cykelfrämjandet?

-Elcyklar kommer stort. Det skapar helt nya resmönster. Nu kan man prata om arbetspendling på ett par mil som man kanske inte har sett så mycket tidigare.

-Sen har cykel i skog och mark, mountainbiking, ökat en hel del. Där har många startat andra sätt att organisera sig med lokala hemsidor och forum. Vi har tyvärr inte så många mountainbikecyklister som vi önskat i vår förening.

-Det finns också ett ökat intresse att cykla hos stilmedvetna stadsbor. Allt detta sammantaget gör en väldigt spännande konstellation där cykeln kan förena väldigt många olika grupper i samhället. Dels har vi de som cyklar för att det är det billigaste transportmedlet. Dels har vi motionärer som har väldigt dyra cyklar och cyklar racerfort och nu har vi den nya gruppen som köper snygga cyklar. Att skapa bryggor mellan alla olika grupper som cyklar är en väldigt spännande uppgift för vår förening.

Läs mer på Cykelfrämjandets hemsida

Urban Cyclists erfarenhet av Cykelfrämjandet

Själv har jag varit med i Cykelfrämjandet ett tag eftersom jag tycker det är bra att någon tar i cyklisters gemensamma intressen. Jag håller med Jöran om att det är en intressant och bred grupp som cyklar och att ha en gemensam röst är viktigt för att få upp våra frågor på politikers agendor. Huruvida de driver dessa frågor på ett effektivt sätt och om det är en sund och välfungerande organisation har jag inte någon riktigt bra bild av ännu. Men än så länge ger de ett professionellt intryck som står för åsikter och driver frågor som jag står bakom så jag kommer definitivt fortsätta vara medlem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.