Sunfleet bilpool

Vad jag sparar på att ha sålt bilen, skaffat Sunfleet bilpool och köpt en ny hoj

För ett och ett halvt år sedan fick det vara nog. Bilen stod mestadels parkerad, kostade pengar och var till besvär. Någon hade backat in i den och någon annan hade helt sonika gått över bilen. Jag lagade den, sålde den, skaffade abonnemang i Sunfleet bilpool och köpte mig en ny cykel. På det sparar jag 33 600 kronor om året.

Min gamla bil

I direkta kostnader, alltså sådant som jag varje år betalade, kostade min bil 2 100 kr per månad. Det bestod av boendeparkering 600 kr, försäkring 500 kr, trängselskatt 200 kr, bensin 500 kr och en årlig service ca 300 kr per månad.

Jag hade bilen i 4 år. På den tiden förlorade den 70 000 kr i värde vilket blir ca 1 500 kr på månad. Det är ju inget jag betalade varje år, men likväl en kostnad för att ha bilen.

Eftersom jag hade bilen i stan hände det ibland att jag fick skador på den. Exempelvis den där promenaden någon tog över bilen.  Och ja, ibland klantade jag mig och skadad också bilen. Ungefär en gång per år hände det att den fick skador och jag åkte på en självrisk à 5 000 kr, eller 400 kr i månaden.

Slutligen la jag pengar på lite saker som man behöver byta då och då på bilen. Däck och vindrutetorkare till exempel. Det uppskattar jag till 100 kr per månad.

Totalt blir detta 4 100 kr i månaden eller 49 200 kr per år.

Bil via Sunfleet bilpool

Jag har nu haft abonnemang i Sunfleet bilpool i 16 månader det har kostat mig i snitt 1 300 kr per månad eller 15 600 kr per år. Det är inklusive allt, även bensin och trängselavgift, se Sunfleets hemsida. Som mest har jag betalt 3 800 kr för en månad, då körde vi bland annat till Köpenhamn över helgen. Som lägst har jag betalt 400 kr, då var jag mest bortrest. Jag använder bil mycket mer på sommaren än på vintern ser jag nu när jag tittar på det. Det låter konstigt för på sommaren är det ju så härligt att cykla. Men man gör mer på sommaren. Man åker till exempel ut och badar efter jobbet och då orkar jag inte alltid cykla.

En rejäl besparing men pengar är inte allt

Man kan räkna på detta på många olika sätt och väga in olika faktorer. Kanske kör jag mindre bil nu än förr och kanske lägger jag mer pengar nu på tåg och kollektivtrafik. Jag cyklar nog mer i alla fall. Att väga in fler faktorer gör nog ingen större skillnad och mitt exempel ger nog i alla fall en god uppskattning. Och enlighet denna uppskattning så sparar jag nu 33 600 kr om året eller 2 800 kr i månaden när jag inte längre har en egen bil utan istället använder mig av Sunfleet när jag behöver ha bil. Jag fick ju dessutom in en slant på kontot när jag sålde bilen som jag nu kan göra annat för. Bland annat köpa ny hoj.

Det finns så klart nackdelar med att inte ha en egen bil parkerad utanför dörren. Friheten och bekvämligheten är inte densamma med Sunfleet även om jag tycker att jag kan boka en bil nästintill när jag vill. Det finns även fördelar med att inte ha bil för man slipper att bry sig om bilen och ta hand om den. Hur man värderar dessa för- och nackdelar beror mycket på hur mycket man behöver ha bil som transportmedel. För mig och oss i vår familj behöver vi inte bil speciellt ofta. Andra som har längre till jobbet, barn i aktiviteter som kräver mycket skjutsning eller ett sommarställe ute i ödemarken har kanske större behov av bil. En rejäl recension om Sunfleet bilpool, hur det funkar med bilpool och för- och nackdelar med att ha bil via bilpool skall jag skriva mer om i ett annat inlägg.

En annan aspekt är miljön. Nu finns det en bil mindre parkerad i Linnéstaden i Göteborg och en bil mindre som åker runt och smutsar ner vår fina stad. Det är bra för den lokala miljön. På en högre nivå är det mer miljövänligt att dela på resurser, i detta fall bilar. Dessutom använder jag nog bil mindre än innan och cyklar mer och åker kanske mer kollektivt. Och de riktigt små bilturerna för att köpa mjölk när det regnar gör jag inte längre. På dessa sätt orsakar jag numera mindre utsläpp.

Tillbaks till pengarna som är i fokus i detta inlägg så är besparingen 33 600 kr om året. Tyvärr är det ju inte så att jag varje år hittar 33 600 kr på mitt konto som blivit över. De har gått till nåt annat, mycket oklart vad, men förhoppningsvis nåt kul. Hur som helst är fördelarna med att ha en egen bil utanför dörren inte värda 33 600 kronor för mig eftersom vi inte har så stort behov av bil. Sunfleet funkar dessutom väldigt bra och jag gör något bra för miljön.

Jag tror att fler än idag skulle kunna dela bil istället för att ha en egen och jag rekommendera det. Man kan spara mycket pengar om man inte behöver bil så ofta. Framförallt hoppas jag, för miljöns skull, att fler och fler börjar dela på bilar i framtiden.

2 reaktioner på ”Vad jag sparar på att ha sålt bilen, skaffat Sunfleet bilpool och köpt en ny hoj

  1. Ytterligare ett blogginlägg om kostnaden att äga en bil.
    Inte jag som ligger bakom, tycker bara det är lärorikt och värt att dela 🙂

    http://www.livutanbil.se/?page_id=2365

    Egentligen är det kluriga i kostnaden för ägandet att det är uppdelat på många mindre utgifter. Vissa är oregelbundna (bensin, nya däck) medan andra är per månad, vissa per kvartal, vissa per halvår och ytterligare en del per år.

    1. Tack för tipset, det är ett bra inlägg! Ja, det är klurigt och man kan räkna på många olika sätt och vara mer eller mindre noggrann. Jag tog bort en del kostnader så som kostnad för kapital för att göra det mer läsvärt och mindre komplicerat. En god uppskattning är nog runt 4000kr per månad för en ganska billig bil. Sen finns det ju så klart ingen övre gräns. Och en cykel är nog alltid bra mycket billigare än den billigaste bilen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.