Ohboy hotell lastcykel

Ohboy cykelhotell i Malmö – inspirerande, barnvänligt och prisvärt

Vi var grymt nyfikna när vi checkade in på Ohboy cykelhotell i Malmö. Det är ett nyöppnat hotell som ligger ett stenkast från Turning Torso i Västra Hamnen, Malmö. Bottenvåningen i huset består av 31 lägenhetshotellrum och resterande våningar inhyser 55 hyresgäster. Husets design är cool och urban och det har ritats och byggts för människor på cykel.

Ohboy cykelhotell och Turning Torso
Ohboy cykelhotell och Turning Torso i gråväder

Cykelanpassat hus

När vi checkat in fick jag en rundvandring av Sara Silbersky som är hotellchef. Huset är ritat, byggt och drivs av arkitekt- och byggfirman hauschild + siegel. Utöver cykelanpassning har man även satsat på hållbarhet med odlingslådor på balkongerna, mycket växtlighet runt huset och solceller på taket.

Ohboy cykelhotell Sara
Sara, hotellchef på Ohboy

Jag hade mest frågor om cykelkonceptet som genomsyrar hela huset. Att det är ett cykelhotell innebär bland annat att varje hotellrum har en vikcykel, man kan hyra lådcykel och att det finns mycket bra cykelställ utanför varje hotellrum. Ett stenkast bort finns även Malmö stads cykelpool, Malmö by Bike, om man behöver fler cyklar. Eller som Sara berättade, ett par som kom resande från New York, landade i Köpenhamn, tog tåget till Malmö och därefter cykel med hjälp av Malmö by Bike till hotellet. Det är en cykeltur på ca 6 minuter. Väldigt smidigt.

För dem som bor i hyresrätter innebär cykelanpassningen av huset att de enkelt kan köra in sina cyklar och parkera på svalen utanför sina ytterdörrar. Till och med lastcyklar får plats. Dörrar är breddade, hissen extra stor och trapphus och svalar väldigt rymliga. Vill man inte parkera sin cykel utanför sin dörr finns det ett stort cykelrum på bottenvåningen. Dessutom har hyresgästerna tillgång till en cykelpool i huset med vanliga cyklar och lastcyklar och de kan få sin cykel servad i källaren.

Ohboy cykelhotell svale
Gott om plats för cyklar utanför hyresrätterna

Barnvänligt

Ja, jösses vad barnvänligt. För det första ligger det en enorm skatepark rakt över gatan. Har man barn som åker skate, kickbike, inlines eller nåt annat på hjul så är det helt klart ett hotell att rekommendera. Känner man för ett dopp är det ca 10 minuters promenad till närmsta badplast eller 12 minuter med cykel till Ribersborgsbadet. Och enligt Sara, är Ohboy dessutom det hotell som ligger närmast SVT:s inspelning av barnprogrammet Sommarlov som pågår denna sommar.

Ohboy cykelhotell Sommarlov
Inspelningen av SVT:s sommarlov ligger en kort promenad från Ohboy

Prisvärt

En natt på hotellet kostar 1050-1150 kr med plats för 1-3 personer. I vissa rum går det även att hänga upp en hängmatta för en fjärde nattgäst. Alla hotellrummen är små lägenheter i två våningar med ingång från gatan. Då varje rum har eget kök har hotellet ingen servering eller restaurang men har man möjlighet att laga egen mat under semestern så kommer man ner i kostnad väsentligt jämfört med att gå ut och äta. Så strax över 1000 kr per natt med eget kök och egen cykel gör detta till ett väldigt ekonomiskt boende.

Ohboy cykelhotell i Västra Hamnen
Hade det varit fint väder hade vi absolut badat här. 10 minuters promenad från Ohboy.

Ohboy rekommenderas varmt men det finns lite smolk i bägaren

Hotellet öppnade i början av sommaren i år och det märks, för allt är inte inkört och funkar som det ska. Exempelvis upplevde vi problem med bokningssystemet som mailade oss i onödan samt att man glömt ta ut soporna från vårt rum. Annars var det väldigt rent och fräscht.

Rummen var i samma stil som utsidan med mycket betong, vilket är häftigt, men vi upplevde alla tre att det var ganska mörkt. Inte mycket dagsljus kom in genom fönstren och det gick inte att tända fullt så mycket som vi velat.

Ohboy cykelhotell och skatepark
Ohboy cykelhotell och delar av skateparken en regnig dag

Trots dessa småsaker så trivdes vi verkligen på Ohboy. Vädret var inte med oss alls så skateparken och de planerade baden i havet blev det inget av. Det är ju på så sätt ett väderberoende hotell och nu på sommaren kan jag förstå att det är fullbokat som Sara nämnde. På vintern får vi se, men jag kan tänka mig att exempelvis företag kan boka för anställda som skall vara i Malmö en längre tid då det är ett lägenhetshotell som ligger väldigt nära centrum.

Och som cykelentusiast tyckte jag detta var ett väldigt häftigt koncept. En mängd olika cykelanpassningar har gjorts i huset för att de boende ska leva med cykel och inte bil. Det är egentligen inga stora saker eller större investeringar som gjorts, bara en genomgående tanke och många mindre anpassningar. Och det är definitivt mycket mindre investeringar än att bygga parkering eller garageplatser för alla boende. Även hela hållbarhetstänket och den urbana designen bidrar till att göra Ohboy häftigt och inspirerande. Väl värt ett besök och de nybörjarfel som vi upplevde kommer förhoppningsvis snart vara lösta.

Ohboy cykelhotell svale
Servicestation och rejäla lastcyklar med plats för flera personer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.