Dubbdäck på cykeln vasagatan

Nu är det halt! Skall man ha dubbdäck på cykeln?

I början av veckan blev det riktigt halt i Göteborg. Snö som smälte för att sen frysa till ett lager av is på sina ställen. Och i skrivande stund vräker snön ner utanför fönstret. Väldigt fint ute men behöver man då dubbdäck på cykeln? Eller räcker det att ta det lite försiktigt när man cyklar på vintern? Jag kollade upp lite olycksstatistik och pratade med Mikael på Cykelkungen för att få lite svar.

Ja, var försiktig!

Det är onekligen så att cykla på vintern är mer utmanande än på sommaren. Det är inte bara kallare och mörkare utan även halare och större risk att trilla. Enligt en rapport från Trafikkontoret i Göteborg så är ca 70% av cykelolyckorna singelolyckor. Av dessa singelolyckor är majoriteten, 37%, beroende på vägförhållandena så som löst grus och is eller snö och de sker då såklart mestadels på vintern. Så man skall absolut vara extra försiktig när man hojar på vintern och då kan dubbdäck, som blivit allt vanligare, vara ett alternativ.

Hal Cykelvövergång
Extra försiktig måste man alltid vara på dessa rödmarkerade underlag, året om. De är nämligen halare än asfalt även när det bara är blött ute.

Att köpa dubbdäck på cykeln

Mikael på Cykelkungen i Göteborg har just nu har full fart på dubbdäcksförsäljningen. I år har vintern kommit tidigt och efterfrågan är såpass stor att leverantörer börjar få slut på dubbdäck. Däck är en färskvara och det är ingen som vill ha stora lager med däck samtidigt som efterfrågan är väldigt väderberoende. Så däck i vissa dimensioner börjar faktiskt ta slut för i år.

Cykelkungen säljer däck, utför däckbyte och har även däckhotell. Dubbdäck ligger på mellan 499 och 799 kr och det är framförallt mängden dubb som avgör priset. Ett byte kostar mellan 40 och 100 kr per däck om man köper däck, annars 140 kr per däck om man har egna.

Jag frågade först om det verkligen hjälper med dubbdäck när det är halt.

-Ja det är som natt och dag, svarar Mikael. Vanliga cykeldäck är ofta nästan helt ospårade. Dubbdäck har mycket större spår som hjälper vid snömodd som det är idag och dubben biter vid halka som tidigare i veckan. Det finns även odubbade vinterdäck men det är inte att rekommendera då inte hjälper på is. De har heller ingen större efterfrågan eller är något som leverantörerna förespråkar. Ska man ha vinterdäck på cykeln så är det lika bra att ha med dubb. Det är helt överlägset i både snömodd och på is.

-Vissa har bara vinterdäck fram. Räcker det, undrar jag.

-Ja framhjulet är viktigt så att man kan hålla balansen och slipper trilla men om man även vill framåt eller bromsa så är ju bakhjulet viktigt. Cyklar har ju i regel bakhjulsdrift.

-Haha, ja, så är det ju såklart.

Men behöver man verkligen ha dubbdäck på cykeln?

Jag skulle själv sällan ha nytta av dubbdäck på cykeln för i Göteborg är det inte så ofta vinterväglag och de cykelbanor jag använder är väldigt väl underhållna. Så jag har hittills aldrig haft dubbdäck på cykeln. Jag tar det istället väldigt försiktigt när det är halt. Jag cyklar långsammare, särskilt i svängar, och jag är mer uppmärksam. Ett tips är också att ha mindre luft i däcken, då greppar de lite bättre.

Bilkö i snö
Kom ihåg att inte bara cyklar går långsammare i snö. Har man otur med bilen kan man ju bli stående i kö i timmar vilket aldrig händer på cykeln.

Men denna vecka har jag kanske tänkt om. Sicken rivstart på vintern det blev även om det skall bli 10 grader varmt ikväll. Göteborgsvädret är som det är. Men har man mycket snö och vinter där man bor eller cyklar på vägar som inte är så väl underhållna så är dubbdäck verkligen att rekommendera. Nackdelen är att det blir lite trögare att cykla med dubb och att man måste ju köpa och byta däck, antingen själv eller hos en cykelhandlare. Det är kanske inget man har lust att lägga varken pengar eller tid på.

Själv vet jag inte om jag har lust att köra omkring med dubbdäck hela vintern när jag kanske bara har användning för dem någon gång i månaden. Mikael kommer till mitt jobb i nästa vecka för att utföra cykelservice, eller sätta på dubbdäck, till dem som vill och tills dess måste jag bestämt mig. Annars kommer det nog aldrig bli av och däcken verkar ju snart vara slut.

6 reaktioner på ”Nu är det halt! Skall man ha dubbdäck på cykeln?

  1. Jag kör dubbdäck. Så bra! Är inte så rädd för att jag skall ramla, utan mer att någon eller något skall åka på mig. Men praktiskt är det. Barnen packar jag in med filtar i cykelvagnen där bak.

    1. Ja, lite tveksam fortfarande till dubbdäck men helt säker på cykelvagn. Det låter som en dröm för små barn!

  2. Jag hade dubbdäck när vi bodde i Trondheim. Cyklade året om, det var grymt. Men nu i Skåne ser jag inte riktigt behovet. De få dagar med snö/is på vägarna får jag ta mig fram på annat sätt.

    1. Skåne låter nästan som i Göteborg tycker jag. Kanske inte tillräckligt mycket vinter för att man skall behöva dubbdäck på cykeln. Men Trondheim låter snöigt, kan tänka mig att man behöver dubbdäck där. Häftigt att du cyklade året om där uppe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.