Nyfödd på cykel

Vi har fått barn, helt slutat cykla och bara åkt bil

Det mest fantastiska som kan hända har hänt. Vi har fått en ny liten familjemedlem!!! Alla mår bra och han är så fin. Han är givetvis en blivande cyklist, men än så länge ställer han bara väldigt höga krav på familjens transporter. Att ta med en nyfödd på cykel är det inte tal om och det känns som en utmaning att inte ha egen bil när man har spädbarn i familjen.

Cyklandet får vänta

Innan nytillskottet var vi en familj som mestadels gick och cyklade då vi skulle ta oss någonstans. Vi har inte egen bil men använder oss av Sunfleet bilpool vilket jag skrivit om här. Vi åkte även en hel del kommunalt.

Men nu är det nya tider och cykla är bara att glömma tills den lille har blivit ca 6 månader. Läs gärna vad jag skrivit om barn på cykeln i olika åldrar. Vid 6 månaders ålder är barnen såpass stora och stabila att de går att ta med i lastcykel eller cykelvagn. Jag kommer absolut slå till på en cykelvagn som även kan användas som löparvagn då jag och min sambo tycker om både cykling och löpning. Men tills dess är det andra transportmedel än cykel som gäller.

Den lille prinsen föredrar bil

En vanlig fråga jag fick innan förlossningen var hur vi skulle ta oss till sjukhuset när det var dags att föda. ”Ska du skjutsa sambon på cykeln eller?” Nä, givetvis tog vi taxi vilket så klart var väldigt smidigt. Chaffisen kunde vägen, jag kunde ta hand om min sambo i bilen och jag slapp parkera. Ja, att åka bil är mer eller mindre nödvändigt när man ska ha barn. Inte bara vid själva förlossningen utan man behöver åka till sjukhuset stup i kvarten, både innan och efter förlossningen, för olika kontroller och besök. Att åka kommunalt dit känns helt uteslutet med antingen en höggravid eller en nyfödd.

Att då inte ha egen bil, utan bilpool, är lite bökigare. För det första måste man åka ganska mycket bil vilket kan bli lite dyrt när man har bilpool. Men framförallt måste ju vår lille prins sitta i en egen stol som vi måste bära fram och tillbaka till våra bilpoolsbilar. Har man egen bil installerar man ju barnstolen och låter den sitta kvar i bilen. Än så länge är barnstolen väldigt liten och lätt att bära men snart växer både prinsen och hans stol. Då blir det inte möjligt att bära stolen fram och tillbaka till bilen. Sunfleet har bilar med större bilbarnstolar i bilen men de är inte så många. Det kommer kanske bli bökigare att åka bil ju större prinsen blir.

Behöver man bil för att man har en nyfödd?

Nu har en månad gått och antalet besök till sjukan har minskat. Hur ofta vi kommer behöva bil framöver vet jag inte men det ser ut att lugna sig. Nu kanske man kommer vilja ha bil till andra saker som att storhandla eller att åka på utflykter. Det får vi se, men än så länge funkar det bra med att bära den lilla barnstolen fram och till baka till bilen. Nu är det dessutom bara fem månader tills vi kan börja cykla också! Men som sagt, vi får se, blir han hockeymålvakt och man måste köra till träningar och matcher med en hel hockeyutrustning, ja då måste man ha bil. Men tills dess blir det cykel, gång, kommunalt och Sunfleet för än så länge funkar det väldigt bra även med en nyfödd.

8 reaktioner på ”Vi har fått barn, helt slutat cykla och bara åkt bil

 1. Grattis! Min dotter körde på en egen cykel hemma från sju månader. Hjälper inte er transportfråga men är ett härligt sätt att få in cykeltänket från början 🙂
  Googla på little tike’s scooteroo.

  1. Tack! Och kul att höra att sånt funkar redan vid sju månader. Det är ju snart, ser fram emot att ge den lille sin första hoj! Och det är nog bra att lära barnen balans och cykla tidigt, det är ju nåt som alla tycker är roligt!

 2. Hej Niklas, vilken fantastisk blogg! Appropå om den lille blir en hockeyspelare – ja då måste man inte nödvändigtvis ha bil heller… vi förvarar hockeyprylarna i backar i förråd vid hockeyträningen!

  1. Tack! Kul att du tycker det! Och bra att höra kring hockey, hoppas lite på en hockeykille för det är sån sjukt rolig sport. Tack igen!

 3. Mina ungar åkte kollektivt från en veckas ålder och lådcykel från två månader. Tips: Montera ett bakvänt babyskydd i din lådcykel. Världens bästa och säkraste barntransport. Bara att bädda ner de små.

  1. Hej och tack för tipset! Vi har tyvärr ingen lådcykel, framförallt för att vi inte har någonstans att ställa den på vår gård eller i vårt cykelförråd. Det hade fått bli på gatan, mitt i stan och det känns inte så bra. Vi är därför inne på cykelvagn istället. Särskilt som vi joggar mycket så finns det ju bra vagnar för både cykling och löpning. Ska snart sätta mig in i det hela och börja reka marknaden!

 4. Hej Niklas och grattis till tillskottet!
  Tråkigt att höra att ni slutat med cyklandet för att ni har fått en bebis. Skulle du våga cykla om du kunde spänna fast babyskyddet på packehållaren och ha barnet i det? Jag vet att det inte finns några bra hjälm för småbarn men det finns lära-gå hjälm som kan skydda något https://www.babyland.se/no_shock_huvudskydd_blatt_10427?gclid=EAIaIQobChMI0qrxqr-02gIVL7vtCh05KgVWEAQYAyABEgLxu_D_BwE. Sedan tänker jag att babyskyddet har en viss skydd i lilla ”taket” man kan fälla över barnet.
  Små bebisar ligger ju rätt så orörligt tänker jag vilket innebär att man kanske kan ha dem i en cykelstol som är bakåtlutad?
  Jag hade samma problem när min 2 åring (numera) var bebis och jag ville cykla med henne. Hon somnade och hade svårt att hålla upp huvudet. I cykelvagn blev hon snurrig och illamående av gungningarna vagnen gjorde. Jag hade velat ta med henne i babyskyddet men då fanns det inget sätt att fästa den på cykeln. Numera finns det.
  Intressant att höra ditt syn på detta.
  Hälsningar
  Dani

  1. Hej! Bra frågor! Nu har det gått fyra månader sedan lillprinsen föddes och han har ännu inte åkt med på cykeltur. Men jag måste säga att det inte gör något för det funkar väldigt bra ändå. Vi har fördelen att bo i stan med nära till allt så mestadels så går vi dit vi ska med barnvagn. Ibland åker vi kollektivt och när vi ska lite längre tar vi bil via Sunfleet. Det funkar hur bra som helst. Det har ju även varit smällkall vinter så några cykelutflykter till havet eller så har man ju inte direkt varit så sugen på.
   Och framförallt tycker jag att det ska vara säkert innan jag tar med honom på cykeln. Alltså exempelvis att hjälmen är gjord för cykling och att vagnen är gjord för att ta med små bebisar i. Jag känner inte för att ta med lillprinsen på cykeln med en egensnickrad lösning. Då går jag hellre. Eller åker bil.
   Men nu är det vår, han är lite större och vi har precis köpt cykelvagn. Än så länge har vi bara joggat med den men cykelpremiären är inte längre så långt borta.
   Niklas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.