Foto: Joakim Blomquist Photography
Jag gav mig ut på jakt då jag behövde en ny hjälm som jag trivs i och som fungerar året om. Det finns hjälmar med inbyggda bromsljus och blinkers, andra med hörlurar och mikrofon men jag ville ha en enkel allroundhjälm. Inget extra lullull utan ett basplagg i hjälmgarderoben för dagligt bruk, året om.
Börja med stil
När man letar hjälm är det lättast att börja leta efter en som man tycker är snygg. Givetvis är det viktigaste att hjälmen är säker, det är ju därför man överhuvudtaget använder den. Men den skall inte bara vara säker utan även ha stil så att man tycker om att använda den och risken att den lämnas hemma minskar. Tyvärr ser den absoluta majoriteten av hjälmar ut som typiska cykelhjälmar, så vill man ha något snyggare är urvalet begränsat. Därför är det enklast att börja leta efter en hjälm i den stil man vill ha och sen kolla upp att den är säker. För att läsa mer om hjälmar och andra tillbehör som behövs som cykelpendlare så kan du göra det här.
Eftersom urvalet av snygga hjälmar är såpass begränsat är det svårt att hitta dem i butik och prova innan man köper. Att köpa via internet är enda sättet. Man får chansa och skicka tillbaka om den inte passar.
Sedan säkerhet och kanske Mips
När man hittat en snygg hjälm är det nödvändigt att kolla upp att den är bra innan man slår till. Hjälmar skiljer nämligen ganska mycket i kvalitet och säkerhet.
En god start är att leta efter hjälmar med Mips. Mips är ett företag i Stockholm som tillverkar ett plastmembran som sitter inuti hjälmen. De säljer idag till de flesta stora hjälmtillverkare inom framförallt cykling och skidåkning. Mips skyddar mot rotationsskador på hjärnan som inträffar vid sneda slag mot huvudet. Mipshjälmar ger alltså ett extra skydd som andra hjälmar inte har.
Men det första som är lurigt med Mips är att vissa Mipshjälmar har Mips i namnet och många andra inte. Det är ändå lätt att känna igen Mipshjälmar då de oftast har ett litet gult klistermärke på utsidan av hjälmen och själva plastmembranet inuti är knallgult. Det andra luriga är att det också finns dåliga hjälmar med Mips. Det beror inte på Mips utan på andra brister med hjälmen som till exempel spännet eller passformen.
För att veta om hjälmen är säker är det därför bra att kolla hjälmtest på internet innan man köper sin snygga hjälm. Där kan man med lite tur hitta test av sin hjälm eller i alla fall recensioner eller test av liknande hjälmar från samma tillverkare. Generellt är det så att hjälmar med bra testbetyg oftast har Mips. Och tyvärr är många hjälmar med utpräglad design usla i test.
Bell Annex Mips
Jag fastnade för Bell Annex Mips som man exempelvis kan köpa hos Tooorch. Det kanske inte är världens snyggaste hjälm men den har i alla fall en stil som skiljer sig från de flesta andra cykelhjälmar. Jag har fått höra att den inte skiljer sig så mycket från ridhjälmar men jag tyckte om den. Smaken är ju som bekant som baken.
Den var svår att hitta i test men i ett tyskt test hamnade den på 6e plats av 15. Inte för att ett test som jag knappt förstod säger så mycket men den har överlag relativt bra användarrecensioner och Bell är en känd tillverkare som oftast ligger bra till i hjälmtest. Jag tror därför att detta är en bra hjälm. Dessutom har den ju Mips.
Bell Annex Mips är gjord för cykelpendlare. Den sitter bra och bekvämt på huvudet och den ska reflektera ljus vilket jag ännu inte riktigt förstått hur eller hur bra för den har ju inga synliga reflexer. Det finns också ett litet fäste för att sätta fast en cykellampa på bakhuvudet och den har en liten skärm där fram för att skydda mot regn och snö.
Men den bästa funktionen med denna åretrunthjälm är att luftintagen kan öppnas och stängas. På min gamla hjälm har jag tejpat igen lufthålen på vintern för att hålla värmen vilket gör att den är alldeles för varm så här års. Tejpen borde tas bort men hjälmen blir så klistrig och ful då.
Så Bell Annex blev mitt val baserat på stil, säkerhet och en bra funktion som jag kommer ha användning för. Den är enkel, snygg och praktisk för åretruntbruk. Jag beställde den på nätet och den passade perfekt.
Andra hjälmar
Jag kollar på massor av hjälmar nu när jag har en bra bas i min hjälmgarderob. Jag är sugen på att prova med inbyggda lurar och mikrofon så man enkelt kan prata i telefon när man cyklar. Även bromsljus och blinkers på hjälmen kan komma till användning när mörkret kommer. Och den lysande uppfinningen från Hövding har jag också klämt och känt på många gånger. Hövding är en uppblåsbar hjälm som sitter i en krage runt halsen när den inte är uppblåst. Den blåses upp automatisk som en airbag när man trillar eller krockar och den får ofta väldigt bra betyg i säkerhetstest. Men jag är forfarande lite skeptisk till hur bekväma de är. Hur varma är de på sommaren och hur funkar de med mössa och stor jacka på vintern?

Ja, nu när jag har min bashjälm fixad ska jag absolut kolla på mer avancerade hjälmar för att utöka hjälmgarderoben. Mer om detta i framtida blogginlägg.
Intressant innehåll!!! Bra tips och råd!