Strandpromenaden i Nice liten

När har vi en strandpromenad i Göteborg?

Strandpromenader måste vara den härligaste typen av väg att cykla på. Vattnet och stranden, folk som strosar och joggar, restauranger och caféer. Det finns många härliga strandpromenader i världen men ännu ingen strandpromenad i Göteborg, trots goda möjligheter.

Att cykla längs stranden i Göteborg idag

För över tio år sedan blev vi av med det största hindret mot en strandpromenad i Göteborg. Då stod Götatunneln klar som går mellan Järntorget och Nordstan. Det var sträckan av E45 som låg närmast centrum, precis längs vattnet, som grävdes ner. Den var hårt trafikerad och en effektiv barriär mellan staden och vattnet. Den mesta av trafiken är sedan dess borta, men sen har tyvärr inte så mycket mer hänt. Där går en cykelbana men det är långt ifrån en strandpromenad.

Tittar man ut över vattnet ser man potentialen. En strandpromenad i Göteborg skulle inte ha en utsikt över en strand och ett stort blått hav men väl utsikt över älven, hamnen, dockorna och kranarna. Det är speciellt och väldigt vackert. Såväl operan som kasinot ligger vid vattnet vilket ju låter som något på Rivieran. Man skulle inte kunna bada men väl sola, strosa och cykla.

Bara på vissa platser har det hänt saker sen bilvägen försvann. Borta vid operan och småbåtshamnen finns ett par restauranger och uteserveringar. Där finns en stor skateboardramp, beachvolleyplan och en klättervägg. Såna satsningar är så bra, det uppmanar folk att gå dit, strosa och umgås. Det är en bra start på en strandpromenad.

Även mitt på sträckan har det hänt grejer. Där ligger Stenpiren som är knutpunkt för färjorna över älven. Nya spårvagnsspår har lagts för att man skall kunna åka kollektivt dit. Igår när jag cyklade förbi var där mängder med folk och till och med ett liveband som spelade. Och precis bredvid har en liten, liten strand har byggts. Med sand, parasoller och solstolar. Och det verkar användas. Folk sitter där trots att det byggs precis bakom. Ytterligare en mycket bra satsning för att omvandla detta till en strandpromenad.

Den lilla, lilla stranden på strandpromenaden i Göteborg
Den lilla, lilla stranden på strandpromenaden i Göteborg

Vad mer kan göras för en strandpromenad i Göteborg?

Det finns fortfarande stora ytor av väg kvar som inte utnyttjas längs stora delar av denna sträcka. Dessutom mängder med parkeringsplatser så totala ytan asfalt är väldigt stor. Och då finns det möjligheter.

cykelbana i italien

cykelbana i italien

De här bilderna är från Italien där man flyttade en järnväg från att ligga nära havet till upp i bergen. Istället för att bygga bilvägar, hus eller parkeringar där den gamla järnvägen låg, byggde man en cykelbana. Blev det bra? Ja det kan man ju säga. Så bra att Giro d’Italia lade sin startsträcka där 2015. Då är det en sjukt bra cykelbana. Och det här är ett exempel på en smart användning av överbliven mark. Jag har förstått att cykelbanan nu skall byggas ut till nästan den dubbla sträckan.

strandpromenaden i nice

Ett annan favorit från en strandpromenad är vad min sambo kallar pensionärsstolarna i Nice. De är så bra för man kan inte lägga sig ner. Man kan bara sitta upp i långa rader och titta på utsikten vilket gör att det ser trevligt ut och att det finns plats för alla.

Just nu pågår det byggen längs resterande delar av sträckan ovanför tunneln i Göteborg. Massor med byggen, så jag hoppas att vi snart har vår egen strandpromenad i Göteborg. För möjligheterna finns.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.