Utställare på cykelmässa i Göteborg på Bananpiren

Cykelmässa i Göteborg – enbart för inbitna

Under våren har det varit två cykelmässor i Göteborg, en på Svenska Mässan i mars och en i helgen på Bananpiren. Är det kul och intressant att vara på cykelmässa, vilka utställare är där och vem riktar sig mässorna till?

Cykelmässa på Bananpiren i sommarsol

I helgen var det cykelmässa i Göteborg igen, denna gång på Bananpiren och sicken dag! 24 grader och strålande solsken! Göteborg från sin bästa sida och då är ju Bananpiren underbar att vara på.

Utsikt över cykelmässan i Göteborg på Bananpiren
Perfekt dag för Bananpiren

Det var inte bara mässa med diverse utställare utan även cykelloppet Hisingen runt. Massor med folk på racercyklar, medaljer runt halsen och ont i rumpan. I form av utställare var det mestadels fokus på racercykling samt lite elcyklar. Inte många utställare och de som var där hade ganska snävt fokus. Där var en del publik men ingen riktig folkfest.

Problemet med Bananpiren är att ta sig dit. Det ligger inte centralt och väldigt få stannar för att de har vägarna förbi. Bara inbitna cyklister gör sig besväret. Och med tanke på utställarna så riktar de sig ju bara till de inbitna landsvägscyklisterna.

Cykelmässa på Svenska Mässan

I början av mars var det en större cykelmässa i Göteborg, denna gång på Svenska Mässan. Centralt beläget och mycket folk. Utställarna var även på denna mässa mestadels inriktade på cyklister som cyklar för träningens skull, i form av landsvägscykling eller mountainbike. Det fanns bara ett par utställare med fokus på vardagscykling.

Eftersom jag har ett stort och brett intresse för cykling så tyckte jag det var kul att vara där. Speciellt intressant var kommunalpolitikernas debatt om cykling i Göteborg och att besöka Göteborgs kommuns monter för att prata med de som arbetar för att främja cykling i kommunen. Men jag hittade tyvärr inte en enda cykel eller sak som jag ville köpa och det är väl den stora poängen med mässor.

För vem är cykelmässorna?

På dessa mässor är det mestadels utställare med dyra cyklar i form av racercyklar, mountainbikes och i viss mån elcyklar. Den främsta målgruppen är således folk som cyklar för träning och som har mycket pengar att spendera på sin sport. Jag tror att denna målgrupp står för en bråkdel av alla som cyklar då jag tror att majoriteten cyklar på enklare och billigare cyklar för att transportera sig och inte för träningens skull. Mässor och aktiviteter för dessa andra målgrupper finns inte vad jag vet. Det finns även alldeles för få aktiviteter för att få folk som inte cyklar att börja cykla.

Givetvis riktar sig mässorna till målgruppen där pengarna finns och för den målgruppen är mässorna så klart väldigt uppskattade. Men för att rikta sig till en bredare grupp och för att öka cyklandet krävs andra åtgärder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.