Skeppshult kvalitet på Skeppshult Favorit

Skeppshults kvalitet – ett år på en Skeppshult Favorit

Nu har jag kört en Skeppshult Favorit i strax över ett år. Jag köpte den mestadels för att den var fin och såg ut att passa mina behov. Men också för att jag uppfattade Skeppshult som ett företag som gör cyklar i gedigen svensk kvalitet. Så hur mår cykeln efter ett års pendlande? Hur är egentligen Skeppshults kvalitet?

Rost

Jag använder cykeln dagligen, i ur och skur, året runt. Den står parkerad under tak både hemma och på jobbet, vilket borde skydda hyfsat mot regn och snö. Trots detta hade den massor med rost efter bara ett halvår. Särskilt cykelkorgen såg riktigt trist ut men även många skruvar och detaljer hade redan angripits av rost. Jag reklamerade korgen och fick en ny på posten. Den nya har ännu inte börjat rosta och jag vet inte om de har förbättrat korgen på något sätt eller om den bara inte har hunnit börja rosta än.

Från cykelhandlaren jag köpte cykeln fick jag rådet att använda 5-56 rostlösare på de andra delarna som börjat rosta. Det orkade jag inte med, så här skall det inte gå till och en cykel skall inte vara märkbart rostig efter bara 6 månader.

Skeppshult kvalitet rostig korg
Fotot (det sämsta hittills på bloggen, sorry) som fick min korg reklamerad. Rost i mängder efter 6 månader.

Trasiga delar

Efter att jag upptäckte rost började saker även gå sönder. Det sitter en del plastdetaljer på cykeln, bland annat sitter skärmarna med plastfästen. De är bräckliga och gick sönder där bak, så att skärmen satt på svaj. Jag fick förklaringen från en cykelhandlare att de ska gå sönder vid större påfrestningar om skärmarna skulle fastna i något. Det låter märkligt och är inget jag vill ha på min cykel. Och vad jag vet har mina skärmar inte fastnat i någonting. Nya plastfästen kostade ett par tior och var ganska enkla att byta, men nä, jag vill att mina skärmar skall sitta fast. Dessutom skulle jag vilja ha så få fula plastdelar som möjligt på min cykel.

Skeppshult kvalitet plastdetaljer
Flera ömtåliga (och fula) plastdetaljer på min Skeppshult Favorit

En annan sak som gick sönder var att jag en vacker dag tappade min baklampa. Den ramlade helt enkelt av när jag cyklade på platt mark utan att den fastnade i något. Den måste ha skakat loss från cykeln och det var fästena som sitter på pakethållaren som gett vika. Att byta baklampa är i vanliga fall ingen större grej men nu var jag tvungen att byta hela pakethållaren för att få fast lampan. Så jag gjorde en ny reklamation och efter lite mekande hemma så satt en ny pakethållare och lampa på plats. Men lösningen med svaga fästen som sitter fast på pakethållaren är inte lyckad. Alldeles för bräckligt och bökigt att byta.

Skeppshult kvalitet baklampa
Fästet till baklampan på pakethållaren som skakat sönder

Skeppshults kvalitet

Annars funkar den bra, inget annat har gått sönder. Växlar och bromsar funkar som de ska. Men listan med rostiga och trasiga delar är absolut för lång för att jag skall vara nöjd. Lite förvånande med tanke på hur vanliga Skeppshults cyklar är. Jag har hört att de tidigare var mer rejäla och av bättre kvalitet men att de på senare år blivit plastigare och kvaliteten sämre, men det är inget jag kan bekräfta. Jag kan bara säga att jag upplevt Skeppshults kvalitet som komplett värdelös.

Cykeln är kanske fin och den var inte speciellt dyr men jag köpte den för snabbt utan att kolla upp andra cyklar bättre. Tyvärr är det svårt att testa många cyklar då utbudet på fina cyklar är så litet i Göteborg. Men det är värt att ge det lite tid och anstränga sig mer för att testa cyklar innan man slår till, så att man inte som jag, blir missnöjd efter ett halvår. Nu testar jag cyklar för fullt, det är hur kul som helst och inom kort hoppas jag att jag slår till.

Så snart kan ni köpa en Skeppshult Favorit på blocket. Den är inte mycket använd och i ypperligt skick då den stått under tak och därmed undvikit rost. Den har till och med ny korg och pakethållare. En cykel i svensk toppkvalitet! Kom och köp!

6 reaktioner på ”Skeppshults kvalitet – ett år på en Skeppshult Favorit

 1. Fascinerande hög nivå av igenkänning. Jag hittade hit för att jag behöver en snygg OCH säker hjälm vilket du skrivit om, kikar sen vidare och ser att du precis som jag har en grön Favorit som är snygg men kass. Min korg är rostig (och sned), de där plasthållarna till skärmen gick av, framlyktan var hopplös att byta batterier på, sadelfästet höll knappt ett år och så vidare. Tyvärr köpte jag min hos Karlstads minst intresserade cykelhandlare så det är dubbelt ångestframkallande när något ramlar av, jag fick till exempel ta med ett mail från Skeppshult för att få de gråa originaldäcken utbytta. De ville ge mig bruna…

  Gick det så smidigt för dig att få nya delar direkt från Skeppshult? Min cykelhandlare tyckte att det var sånt man får räkna med och tog betalt för varenda pinal.

  1. Hej, kul att du känner igen dig men tråkigt att din hoj också är kass. Jag köpte min på nätet från Länna sport. Det är dit jag vänt mig och de har i sin tur kontaktat Skeppshult. Länna Sport tycker jag har varit hjälpsamma och snabba. Bra service!
   Men väldigt tråkigt att köpa en cykel på nätet, man vill ju prova den och prata med någon. Men Länna hade bra pris så jag bara slog till.
   Du får väl ligga på din cykelhandlare så du också får ny korg etc. Hoppas det går bra!
   Niklas

 2. Tyvärr får man söka sig till importerade cyklar. Själv har jag en Extreme som nu är 16 år och har fungerat bra utan korrossionsproblem eller kvalitersbrister (jag har dock allt eftersom bytt ut och modifierat delar, men det är en helt annan historia och ej pga kvalitetsproblem).
  Frun inhandlade i somras en Spezialised Sirrus som är mycket genomtänkt, bl a fästpunkter för packfickor, lås etc etc i gaffel och ram samt reflekterande insidor på fram-och bakgaffel. Bra hydrauliska skivbromsar och låg vikt. Alla skruvar är rostfria, ramen är av aluminium och framgaffeln kolfiber.
  När jag skruvat dit noggrant utvalda skärmar, lås, pakethållare och cykelkorg (ej dyra, men lätta) väger hela hojen in på 13 kg! Varför kan man inte tillverka en sån i Sverige?

  1. Ja det borde vara särkilt viktigt med kvalitet i Sverige med tanke på vädret här. Jag har nu kört över ett år på min finska Pelago. Den funkar fortfarande mycket bra och ingen rost så långt ögat når. Mycket nöjd med den och sådan kvalitet borde även Skeppshult och svenska företag kunna leverera.
   Tack för din kommentar! Niklas

 3. Jag känner inte alls igen mig i det. Jag är jättenöjd med Skeppshult och bra att det finns något svenskt att få tag på. Jag har haft min Skeppshult Nova Sport i fem år. Jag cyklar ca 400 mil om året och den har inte rostat någonstans och inget har gått sönder. Jag har bytt kedja en gång nyligen.

  1. Hej, kul att du är nöjd med din cykel. Jag har även hört andra som på senare år köpt en skeppshult som är mycket nöjda och att de inte har haft liknande kvalitetsproblem som jag hade. Skeppshult kanske gjort en uppryckning eller fick jag ett måndagsexemplar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.