Bitlock lås cover

Bitlock smarta lås – inte alls så smart

Bitlock lås kopplas via bluetooth till mobilen. Det går att låsa och låsa upp genom att bara trycka på en knapp på låset när du, eller snarare din mobil, är i närheten av det. Du slipper därmed använda nyckel. Smart! Men nej, nu har jag haft låset en månad och det är inte alls så smart som det låter.

Bitlock lås kunde vara så bra

Jag tycker generellt om utvecklingen att göra cyklar mer smarta, läs gärna mer om det i mitt inlägg om smarta cykeltillbehör. Jag hoppades och trodde att Bitlock skulle förenkla cyklandet för det låter så bra att inte behöva gräva i fickan efter nycklarna. Det hade varit särskilt skönt när man har regnkläder på sig och matkassar i händerna.

Bitlock lås är ett bygellås som man styr via företagets app. På en karta i appen kan man se var låset är samt hur långt man cyklat. Bitlock säljer även en lösning för att sköta flera lås genom samma app, till exempel om man har cykelpool. Smart! Låset kommer i fina färger så jag var taggad på att montera och testa det när jag fick det hemlevererat.

Bitlock lever inte upp till förhoppningarna

Min första besvikelse kom när jag skulle montera fästet för låset på cykeln. Alltså fästet som man sätter låset i när man cyklar. Bitlocks fäste passar tyvärr bara på de allra tjockaste delarna på cykelramen. Jag ville ha fästet på min pakethållare och det gick inte alls så nu cyklar jag med låset i väskan eller i handen.

Bitlock lås fäste
Låsfästet var aningen för stort för att sätta på min pakethållare

Nästa besvikelse var Bitlocks app. Det gick hyfsat smidigt att komma igång med appen men det finns en tutorial i appen som inte fungerar. Vidare hittar jag inte funktionen för att se hur långt jag cyklat. Appen känns helt igenom gammal och eftersatt.

Det riktigt osmarta med Bitlock lås

Sen kommer det riktigt osmarta. Låset går alltså att låsa och låsa upp när man har sin telefon i närheten av låset. Vad är då i närheten? Jag testade och det visade sig att man inte alls behöver ha telefonen speciellt nära cykeln. Exempelvis kan någon annan låsa upp låset när jag är inne i en affär och cykeln står parkerad precis utanför. Helt osmart! För att förhindra detta behöver man stänga av Bitlocks app för då fungerar inte låset. Men gör man det försvinner ju hela poängen med låset för då behöver man gräva efter telefonen i fickan för att starta och stänga av deras app. Man kan lika bra gräva i fickan efter nycklarna till ett vanligt lås.

Två gånger har jag kontaktat Bitlock om det här osmarta men inte fått något svar. De verkar generellt vara ett företag som går utför med en kass produkt, eftersatt app och ingen support. Nä, köp verkligen inte detta lås. Jag kommer att prova fler smarta cykeltillbehör men ni behöver inte slå till innan jag provat dem. De kan nämligen ha en del barnsjukdomar och komma från små startup företag, likt detta, som antagligen inte blir långlivade.

24 reaktioner på ”Bitlock smarta lås – inte alls så smart

 1. Hej har du kvar låset och fungerar det än? är intresserad av att köpa ett sånt här lås men måste då beställa från utlandet och då vet jag inte om det fungerar som det ska när det är nytt. Bättre att köpa ett begagnat lås som man vet fungerar mvh Fredrik.

  1. Hej, jag har det kvar, använder det dagligen och det fungerar. Men det är många funktioner i appen som inte fungerar exempelvis att se hur långt man cyklat. Jag tror aldrig appen uppdaterats sen jag köpte låset. Det går däremot bra att låsa och låsa upp, och det är ju det viktigaste.
   En gång laddade min telefon ur och då kan man låsa upp låset utan telefon genom att knappa in en kod på låset. Det är dock inte alls enkelt och inte någonting man kommer ihåg hur man gör. Så jag skulle behövt googla, men just det, min telefon var ju urladdad. Det fick bli hyrcykel istället för att ta mig hem.
   Jag köpte mitt lås på någon utländsk hemsida och jag minns att det var ganska dyrt. Den största risken jag ser är att de inte uppdaterar appen, för sånt är dyrt, och att låset därför slutar fungera. Det krävs ju att de underhåller appen, annars är låset skrot. Det kan därför vara en chansning att köpa Bitlock. Men jag tänker fortsätta med mitt, det är inte till salu ännu.
   Med vänliga hälsningar,
   Niklas

   1. Okej tack för ditt svar kul att det fungerar bra än jag har kollat upp låset mycket tidigare så jag är påläst om det synd att dom inte uppdaterar appen så ofta. Dom kanske har slutat helt med det men jag ska beställa från ebay hade jag tänkt ha det bra och hoppas låset fungerar i många år.

     1. Det är på väg ett lås till mig nu från Italien det ska bli kul att testa det. Men jag undrar en grej när du ska låsa upp och låsa låset låser det upp och låser snabbt ifall mobilen ligger i fickan?

     2. Hej, vad kul att du snart ska få ditt lås. Jo det går snabbt men det får inte vara någon belastning på låset. Då går det inte att låsa upp.
      Lycka till, hoppas du blir nöjd!

 2. Okej men man kan ha mobilen i fickan utan att det tar för lång tid att låsa upp när appen är öppnad? Nej det får inte vara nån belastning på låset man måste hålla i mot i båda ändarna.

  1. Hej igen, japp det går väldigt fort att låsa upp låset när appen är på och mobilen i fickan. Man trycker bara på knappen på låset och så öppnas det. Väldigt smidigt och bekvämt!

   1. Hej jag har fått mitt lås jag fick ett gult lås och jag är nöjd över låset allt fungerar på det och appen fungerar bra ihop med låset när man ska använda det. Tiden får utvisa gur det kommer att fungera men jag undrar varför det är ett hål på varje sida? jag tänker lägga för tejp där det kommer ju bara in mer skit och annat där annars. Vi kan ju uppdatera här om våra lås ibland jag har testat att låsa upp manuellt också det fungerade bra.

    1. Hej, vad kul att det funkar! Jag vet inte heller vad det är för små hål på låset. Men mitt lås funkar bra även om jag inte tejpat för hålen och trots att det måste kommit in regn och rusk där.
     Ja, vi håller varandra uppdaterade här! Lycka till med låset!

 3. Hej,
  Känner du eller någon annan till om det finns någon smart lösning till cykel som skapar en körjournal, dvs var cykeln har använts och när? Anledningen till min fråga är att skatteverket förmånsbeskattar ”tjänstecykel” om du införskaffar den till ett eget Aktiebolag där tjänstestället är den egna bostaden. Skatteverket resonerar som så att det inte går att få en tillförlitlig körjournal för cykel och därför kan man inte hävda att den endast använts i företagets bruk. Det vore kul att ge skatteverket något att fundera på 😉

  1. Hej, det var en bra fråga. Jag vet att det finns olika trackers och lås med trackerfunktion i. Mitt lås, från Bisecu ska ha en sån funktion men den tycker jag inte fungerar. Några andra trackers eller smarta lås har jag inte testat. Jag väntar med spänning på mitt nya lås från Bisecu och kommer skriva en uppdatering när jag väl testat det. Men jag hittade den här listan på internet, här finns säkert något användbart, exempelvis trackern från Boomerang https://www.postscapes.com/gps-bike-tracker/
   Lycka till och skriv gärna en kommentar här om du hittar nåt som andra kan ha användning av. Som sagt, en bra fråga som borde intressera många.
   Niklas

 4. Hej nu har jag hunnit använda mitt Bitlock lås ett tag och måste bara säga att det är väldigt smidigt att använda via mobilen men ibland tar det tid på sig att låsa men om jag hinner trycka innan lampan slocknar låser det direkt. Och en gång hade det låst upp sig själv i väskan men jag gillar verkligen låset jag har även ett appstyrt hänglås från Noke som jag har haft mycket längre tid det används till cykeln med vajer till. Bygellåset används till två av mina mopeder men passar bäst på puchen då jag kan låsa fast den i nåt.

  1. Hej, kul att höra att du är nöjd. Har funderat lite mer kring låset och eftersom jag vant mig vid det så tror jag inte riktigt jag inser hur bekvämt det är att inte behöva använda nyckel. jag gräver aldrig i fickan längre. Hur bra som helst, särskilt när man så här under den kyligare årstiden har mer kläder på sig när man cyklar. Nä, jag är också nöjd, särskilt med att slippa nyckeln.
   Niklas

 5. Och att använda låset med kod var riktigt klumpigt det är lätt hänt att man inte trycker ner nån knapp ordentligt då får man börja om jag föredrar att använda det via appen. Men tycker det är konstigt att dom har gjort en sån miss så att vem som helst kan låsa upp det, undrar hur långt borta mobilen måste vara för att kunna låsa upp.

  1. Ja, koden har jag aldrig använt. Helt omöjligt att komma ihåg hur man skulle göra och jag valde också en väldigt krånglig kod. Måtte min telefon aldrig ladda ur, då är jag körd!

    1. Snart tror jag. De har inte meddelat exakt när men förhoppningsvis innan jul. Återkommer när jag vet mer!

     1. Hej jag har nu haft låset en längre tid och märkt att man många gånger inte behöver mobilen med sig med appen igång för att låsa upp det. Jag behöver bara trycka på en av knapparna så låser det upp sig jag behöver inte ens ange koden det är inte alls bra. Annars funkar det bra hur går det för dig med att få nya cykellåset? och hur fungerar ditt Bitlock lås?.

     2. Varning! Köp inte detta lås. Jag har inte de problem du har men appen finns inte längre att ladda ner på appstore. Jag bytte telefon för en vecka sedan och kan inte ladda ner appen till min nya telefon. Därför kan jag inte använda låset alls.
      Detta är en klar nackdel med produkter som är baserade på att en app skall fungera och hållas uppdaterad. Klassiska nyckellås har helt klart sina fördelar!

 6. Hej Appen går fortfarande att ladda ner på Google Play jag undrar om du har fått ditt andra lås än? jag har haft kontakt med dig tidigare.

  1. Hej, jo jag har fått det (från Bisecu) men upptäckt att det inte passar på min framgaffel. Det passar inte på en hel del framgafflar som har fästen för skärmar utan bara på ganska enkla framgafflar. Så kolla det om du ska köpa ett sådant. / Niklas

   1. Okej vad tråkigt du som väntat så länge på det ska du använda Bitlock då istället och skicka tillbaks det andra låset? tycker det är konstigt med mitt Bitlock att man inte behöver ha varken mobilen eller behöver använda kod när det ska låsas upp. Undrar om det är mjukvaran i låset som gått sönder som styr det där tycker det är synd att det är så för jag gillar låset.

 7. Hej tänkte meddela att jag var tvungen att ta ur batteriet ur låset och börja använda en Powerbank istället. I början behövde jag bara ansluta Powerbanken för att låsa upp nu måste jag även slå in kod. Men låset är säkrare nu än innan i alla fall men det är inte så smidigt kommer du inte skriva nåt om ditt nya Bluetooth lås framöver?.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.