Pelago Hanko Outback i en cool tunnel

Min nya hoj – Pelago Hanko Outback

Nu har jag fått min nya hoj levererad och cyklat på den en vecka. Det blev en Pelago Hanko Outback som jag köpte när jag besökte Pelagos fina butik i Helsingfors. Cykeln är helt fantastisk. Så snygg och så skön att cykla på. Jag stortrivs.

Pelago Hanko Outback i stenbrott
Pelago Hanko Outback bland en massa sten

Cykeln – Pelago Hanko Outback

En stor skillnad är att cykeln är mycket mer stabil än min kassa Skeppshult jag haft. Trots att Pelagon känns lättare är den inte alls svajig i ramen. Cykeln har skivbromsar fram och bak och 2×10 växlar. Skivbromsar och utanpåliggande växlar var något jag saknade på min Skeppshult. Det är så här det skall kännas när man cyklar tycker jag!

Sittställningen är aningen framåtlutad vilket gör att jag cyklar snabbare. Tidigare satt jag mer upprätt och cruisade fram. Nu gör det lilla framåtlutet att man på något sätt vill cykla snabbare. Jag märker det för jag blir mer varm på vägen till jobbet än innan. Cykeln inbjuder helt enkelt till mer fart och det gillar jag skarpt.

Pelagos emblem kullersten
Pelagos emblem

Till sist är allt så fint, till exempel fästet till pakethållaren nedanför, Brookssadeln och Pelagos emblem. Ingen plast utan många snygga, glänsande detaljer. Det är gediget och snyggt. En riktig hoj.

Pelago bike detalj
Nav och fästet till pakethållaren

Tillbehör

För att kunna hänga min datorväska på cykeln köpte jag till en pakethållare. Jag köpte däremot inte någon korg framtill. Det har varit väldigt praktiskt på min Skeppshult, inte minst för att handla öl, som jag nämnt tidigare. Jag köpte istället ett lastflak så nu kan jag köpa en hel låda öl. Bra där! Nä, skämt och sido, flak är kanske inte lika praktiskt som en korg men det är snyggt tycker jag. Någon liten kompromiss var det tvunget att bli mellan stil och vad som är praktiskt. Hade jag bara gått på stil hade jag valt den här opraktiska skönheten istället:

Pelago San Sebastian Street i Helsinki
Pelago San Sebastian Street. En totalt opraktisk cityhoj, men oj vad cool.

Det sista jag köpte till var batteridrivna, fasta lampor fram och bak från Spanninga. Pelago säljer även lampor med dynamo vilket är än mer praktiskt men de kostar en hel del.

Pelago framlampa
Matchande framlampa från Spanninga

En liten varning om du inte är cykelmekare

Jag fick cykeln levererad i en låda för att montera själv. När jag tidigare köpt cyklar på det sättet har de varit förmonterade och förinställda och därför mycket enkla att sätta ihop. Den här gången var det klurigare för man var tvungen att skruva ihop mycket fler delar och ställa in växlarna och bromsarna. Detta kommer bara bli bra om du kan meka cyklar. Pelago levererar annars mestadels via cykelaffärer. Då får du cykeln monterad och klar av butiken. Jag rekommenderar absolut att köpa via butik om du är minsta osäker på hur du monterar och ställer in en cykel.

Pelago monteringsinstruktioner
Klurigt att montera om du inte är händig

Priset för att satsa på nåt du tycker om

Överlag är cyklar från Pelago dyrare än från Skeppshult cyklar och andra vanligare märken. Min nya Pelago kostade nästan det dubbla mot min gamla Skeppshult, fast då är cyklarna inte jämförbara eftersom Pelagon är bättre utrustad. Jag tycker ändå inte att det är dyrt för idag kostar cyklar inte så mycket. Går man till en av de stora sportaffärerna kan man köpa väldigt billiga cyklar. De kan funka bra om man inte cyklar mycket eller är kräsen. Annars är det absolut värt att lägga lite mer pengar på sin cykel. Dels får du något gediget, i hög kvalitet och utan plastdetaljer, men framförallt får något du trivs med, något som kanske sticker ut lite och något du längtar efter att använda. Precis som min nya Pelago.

Pelago Hanko Outback i backe
Min Pelago Hanko Outback igen

3 reaktioner på ”Min nya hoj – Pelago Hanko Outback

 1. Hej, en update om min cykel som jag nu använt nästan dagligen, till och från jobbet, i ur och skur, året om. Den har funkat fläckfritt. Har inget alls att anmärka på. Ingen rost, inga lösa delar, ja inga problem alls.
  Nu har jag precis bytt kedja och drev då jag slitit ut dem men det är ju sånt som man behöver byta efter ett tag när man använder cykeln mycket och under tuffare förhållanden som snö och grus.
  Så jag är fortfarande mycket nöjd med cykeln, väldigt bra kvalitet.
  / Niklas

  1. Tack för bra recension – och speciellt för uppföljande kommentar ett par år senare! Värdefullt! Är det något mer man bör tänka på när det gäller dessa cyklar?

   1. Hej! Tack! Nä inte något mer att tänka på vad jag kommer på. Fortfarande mycket nöjd! Och jag fick häromdagen beröm vid ett rödljus för min fina cykel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.