Bitlock lås cover

Bitlock smarta lås – inte alls så smart

Bitlock lås kopplas via bluetooth till mobilen. Det går att låsa och låsa upp genom att bara trycka på en knapp på låset när du, eller snarare din mobil, är i närheten av det. Du slipper därmed använda nyckel. Smart! Men nej, nu har jag haft låset en månad och det är inte alls så smart som det låter.

Bitlock lås kunde vara så bra

Jag tycker generellt om utvecklingen att göra cyklar mer smarta, läs gärna mer om det i mitt inlägg om smarta cykeltillbehör. Jag hoppades och trodde att Bitlock skulle förenkla cyklandet för det låter så bra att inte behöva gräva i fickan efter nycklarna. Det hade varit särskilt skönt när man har regnkläder på sig och matkassar i händerna.

Bitlock lås är ett bygellås som man styr via företagets app. På en karta i appen kan man se var låset är samt hur långt man cyklat. Bitlock säljer även en lösning för att sköta flera lås genom samma app, till exempel om man har cykelpool. Smart! Låset kommer i fina färger så jag var taggad på att montera och testa det när jag fick det hemlevererat.

Bitlock lever inte upp till förhoppningarna

Min första besvikelse kom när jag skulle montera fästet för låset på cykeln. Alltså fästet som man sätter låset i när man cyklar. Bitlocks fäste passar tyvärr bara på de allra tjockaste delarna på cykelramen. Jag ville ha fästet på min pakethållare och det gick inte alls så nu cyklar jag med låset i väskan eller i handen.

Bitlock lås fäste
Låsfästet var aningen för stort för att sätta på min pakethållare

Nästa besvikelse var Bitlocks app. Det gick hyfsat smidigt att komma igång med appen men det finns en tutorial i appen som inte fungerar. Vidare hittar jag inte funktionen för att se hur långt jag cyklat. Appen känns helt igenom gammal och eftersatt.

Det riktigt osmarta med Bitlock lås

Sen kommer det riktigt osmarta. Låset går alltså att låsa och låsa upp när man har sin telefon i närheten av låset. Vad är då i närheten? Jag testade och det visade sig att man inte alls behöver ha telefonen speciellt nära cykeln. Exempelvis kan någon annan låsa upp låset när jag är inne i en affär och cykeln står parkerad precis utanför. Helt osmart! För att förhindra detta behöver man stänga av Bitlocks app för då fungerar inte låset. Men gör man det försvinner ju hela poängen med låset för då behöver man gräva efter telefonen i fickan för att starta och stänga av deras app. Man kan lika bra gräva i fickan efter nycklarna till ett vanligt lås.

Två gånger har jag kontaktat Bitlock om det här osmarta men inte fått något svar. De verkar generellt vara ett företag som går utför med en kass produkt, eftersatt app och ingen support. Nä, köp verkligen inte detta lås. Jag kommer att prova fler smarta cykeltillbehör men ni behöver inte slå till innan jag provat dem. De kan nämligen ha en del barnsjukdomar och komma från små startup företag, likt detta, som antagligen inte blir långlivade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.