Göteborgs lånecyklar Styr och Ställ

Vad händer framöver med Göteborgs lånecyklar Styr och Ställ?

Göteborgs lånecyklar Styr och Ställ har nu flera år på nacken samtidigt som det händer massor i andra städer kring lånecykelsystem. Tekniken utvecklas och privata företag tar sig in på marknaden och ställer ut cyklar i flera städer. Göteborg Stads lånecykelavtal håller snart på att löpa ut, så vad är planen framöver med Göteborgs lånecyklar Styr och Ställ? Sara Boije af Gennes på Trafikkontoret Göteborgs Stad hade svar.

Göteborgs lånecyklar Styr och Ställ idag

Göteborgs lånecykelsystem har det fyndiga namnet Styr och Ställ. Det är Trafikkontoret på Göteborgs Stad som ansvarar för det och de har sedan starten anlitat en fransk leverantör, JCDecaux, som helhetsleverantör. De levererar allt; cyklar, stationer och till och med kundservice.

-Hur går det för Styr och Ställ? Hur ser användandet ut, undrar jag först när jag träffar Sara på Trafikkontoret.

-Det är ungefär 600 000 rörelser per år vilket är ganska bra, svarar hon. Det har stagnerat lite senaste året. 2010 var första säsongen och då ökade det varje år fram till förra året då det gick ner lite. Men det ligger ungefär på samma siffror.

Ny teknik i lånecyklar

Jag använder själv Styr och Ställ ibland. Det är en bra nödlösning om jag fått problem med min egen cykel, typ punka, eller om jag bara skall cykla en väg. Styr och Ställ kostar idag bara 75 kr per år så det är det verkligen värt tycker jag. Men det märks att cyklarna har ett par år på nacken. De är slitna, tunga och känns omoderna. Så jag frågade Sara vad som kommer hända framöver med Styr och Ställ.

-I början av 2020 så går avtalet med leverantören ut, berättar Sara. Det är redan förlängt en gång. Så det förberedande arbetet för en ny upphandling gör vi nu, bland annat en omvärldsbevakning. Och den senaste tioårsperioden har det hänt jättemycket på lånecykelfronten. Nu finns det lånecyklar i städer över hela världen och teknikutvecklingen har sammanfallit med utvecklingen av smartphones. Så nu finns det så mycket mer man kan göra med ett lånecykelsystem.

-I Göteborg har vi det som kallas tredje generationens system där det smarta sitter i terminalen på varje station, fortsätter Sara. Men nu har tekniken flyttat in i cykeln i fjärde generationens system. Då är cyklarna smarta så man kan låna dem direkt med sin telefon och man behöver inte ha terminaler och stationer alls. Flexibiliteten blir mycket högre och det tror jag blir väldigt positivt både för kostnaderna men framförallt för användarna då det blir lättare att låna.

Privata konkurrenter

-Det händer även saker på marknaden med privata företag som ställer ut lånecyklar i städer runt om i världen, säger jag. Bland annat har jag sett att det kommit en orange konkurrent på stan. Donkey Republic tror jag det heter. Hur ser ni på den här utvecklingen?

-Ja det är en parallell utveckling. Det började i Kina med privata företag som ställer ut mängder med free floating cyklar som är helt appbaserade i städerna. Det första jag fick höra vara att Kina hade löst hela lånecykelfrågan och att städerna inte behöver engagera sig längre. Men sen har det ju visat sig att det inte var så enkelt och man har kunnat se bilder från Kina där det ligger driver med hundratals kasserade lånecyklar i kinesiska städer.

-Men det är en spännande utveckling och de har kommit till många europeiska städer, berättar Sara vidare. Det är en avvägning för staden hur man vill göra. Jag vet att Amsterdam precis har förbjudit privata aktörer. Där är det väldigt många som cyklar på egen cykel och de privata företagen hade ockuperat många av de publika cykelparkeringar som finns i staden vilket gjorde invånarna upprörda. Motståndet blev så stort att man beslutade sig för att förbjuda privata lånecykelföretag. I London har man å andra sidan startat samarbeten med privata aktörer. Jag tror att den privata marknaden kommer förfinas och anpassas efter europeiska förhållanden. Vi kan säkert ha nytta av det här också.

Styr och Ställ i ett större område

-Jag har förstått att vi i dagens avtal är låsta till ett visst område, säger jag. Kan vi också se fram emot att ha cyklarna på nya platser 2020?

-Ja, vi visste nog inte hur framgångsrikt det skulle bli i Göteborg så vi begränsade oss i avtalet vi har nu till ett geografiskt område. Det är ganska låst men det har vi lärt oss nu. Vi har inför nästa avtal redan planerat för en större zon för vi ser helt enkelt att det finns underlag för det. Ytan utgår i från centrum men blir enligt förslaget ungefär dubbelt så stor som idag. Men sen har vi också tänkt att vi skall vara mer flexibla i nästa avtal så att vi kan testa nya områden eller permanent utöka området. Så vi skall inte vara så låsta i förväg till det geografiska området.

Framtiden verkar vara ljus för lånecyklar

Själv tycker jag lånecyklar är lysande. För det första är det framtidens melodi att dela på resurser för miljöns skull och jag tror att vi framöver kommer se en ökande efterfrågan av denna typen av tjänster. För det andra tror jag lånecyklar ökar cyklandet då man inte behöver äga en egen cykel för att kunna cykla. Lånecyklar gör det helt enkelt enklare att cykla mer och därmed minskar behovet av andra transportmedel vilket också är bra för både miljön och folks hälsa.

Där jag bor finns det väldigt många stationer men jag jobbar utanför lånecykelzonen så ett större geografiskt område och att inte vara låst till stationer på samma sätt som idag tror jag verkligen skulle förbättra systemet. Och det märks som sagt att cyklarna är gamla så en uppdatering av båda cyklar, teknik och det geografiska området är därför väldigt välkommet. Jag ser fram emot nästa generations lånecyklar i Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.