Klimatet barn på cykel

Klimatet – för de som bryr sig om sina barn är det dags att göra något

Det rapporteras i media att 2017 slagit nya värmerekord. Under hösten har man kunnat läsa i tidningarna att de globala koldioxidutsläppen ökar igen efter att legat på samma nivå under tre år. Strax innan dess kom nyheten att koncentrationen av koldioxid i atmosfären ökar snabbare än förväntat.

Ja, målen kring klimatet i Parisavtalet med att temperaturen inte skall öka mer än 2 grader känns allt mer avlägsna. Man kan också läsa i media att det händer så mycket inom teknik och utveckling som är bra för miljön och klimatet, men att vi nu ser en och annan Tesla i stan och att man är tvungen att betala 2 kronor för en plastpåse kommer knappast förändra läget nämnvärt. Utvecklingen för att bromsa den globala uppvärmningen går alldeles för långsamt och det börjar bli akut. Men få gör något åt saken, trots att man vet vad som behöver förändras, trots att det inte är så svårt och trots att många av förändringarna som man kan göra även är bra för ens egen hälsa.

Bryr du dig om dina barn så måste du bry dig om miljön

Mitt miljöintresse tog fart på riktigt för ett par år sedan då jag såg Al Gores film från 2006 ”An inconvenient truth” om klimatförändringar. Jag såg nyss om filmen och tycker den är väldigt bra med massor av fakta och enkla beskrivningar om klimatproblemet men också för att den betonar vårt ansvar för planeten. Vi kan inte lämna över vilken soptipp som helst till våra barn. Vi har ett moraliskt ansvar att vårda planeten så gott vi kan för kommande generationer.

Och det är just argument kring framtiden för mina barn som biter mest på mig. Det ser faktiskt inte alls ljust ut för dem. Så enkelt är det tyvärr. Som Emanuel Macron uttryckte det på klimatmötet i Paris förra månaden:

-Vi måste alla agera för vi kommer alla att ställas till svars. Vi kan inte säga att vi inte visste.

Ja, jag vill i alla fall inte ha frågan av mina barn:

-Det här blev inte så bra pappa, vilket kaos det är på Jorden. Varför gjorde du ingenting åt det, ni visste ju vad som höll på att hända?

Skulle jag få den frågan har det gått väldigt illa och om jag får den vill jag i alla fall kunna svara att jag gjorde en hel del.

Man kan argumentera om fakta hit, och fakta dit. Hur många grader varmare kommer det bli, exakt vad kommer att hända då, vems är felet och vem skall göra något åt det. Men just nu går det åt skogen för temperaturen ökar, utsläppen ökar samt halten koldioxid i atmosfären ökar. Det går åt fel håll med stormsteg. Och det finns saker som vi alla kan göra åt saken och då är det det helt enkelt vårt ansvar att också göra det man kan. I alla fall för den som bryr sig om sina barns framtid.

Klimatet barn
För våra barns skull är det dags att göra något. Deras barn och barnbarn ska också kunna stå och fiska i en sjö

Vad man kan göra

Det finns massor man kan göra för att minska sin egen klimatpåverkan. Vissa saker är lätta att ändra på, andra kräver mer. Jag tycker det är lite som att försöka gå ner i vikt då även detta handlar om att ändra sin vardag och sin livsstil. En snabb bantningskur ger effekt för stunden men ingen bestående förändring. För att få effekt som håller i sig behöver man ta det stegvis och inte allt på en gång. Annars blir det lätt för mycket och man lägger av. Se det mer som en förändringsresa som får ta lite tid, där man förändrar en sak i taget. Jag har kommit en bit på denna resa och är bra på vissa saker men har mer att göra på andra områden.

Det finns bra tester på internet där man kan se sin egen klimatpåverkan efter att ha svarat på ett par frågor, exempelvis www.klimatkontot.se. Det tar bara ett par minuter att göra och man får genast en bra bild av vad i ens vardag som har mest klimatpåverkan och som man borde prioritera. Men de saker som generellt sett har mest klimatpåverkan är:

Bilen

Enligt en studie som presenterades i Vetenskapens Värld i SVT i höstas kan en tredjedel av alla som kör bil till jobbet i Stockholm cykla till jobbet på mindre än 30 minuter. Så upp på cykeln så klart! Du lever ju dessutom längre om du cyklar eftersom det är bra för din hälsa. Och du sparar pengar. Och det är så skönt att röra på sig och komma ut. Du kan även sälja bilen och gå med i bilpool, du kan åka kollektivt eller gå till mataffären istället för att ta bilen. Åk bara inte så mycket bil. Att börja ställa bilen är inte så svårt och du får ut mycket positivt av det.

Maten

Ät mindre animaliska produkter, framförallt rött kött för det har störst klimatpåverkan. Det här kan man ändra på med en gång men att få in det i vardagen tar lite tid då man behöver lära sig laga ny god och vegetarisk mat. Jag håller själv på att lära mig att laga vegetariskt och experimenterar med middagarna hemma. Det är inte alltid uppskattat av familjen och ibland kan jag hålla med, det smakar faktiskt inte alls så bra. Men igår bytte jag rätt och slätt ut köttet i min trogna köttfärssås mot linser och den blev godare än någonsin. Hur lätt som helst. Och nu har jag ett gäng vegetariska recept som är grymt goda. Och just det, att äta vegetariskt är också bra för hälsan.

Vegetariska biffar
Dagens lunchbiffar smakade som de ser ut. Skit.

Resor

Det här tycker jag är det svåraste att förändra och mina resor är det som ger absolut störst klimatpåverkan. Här i Göteborg regnar det ofta på sommaren och vi har nästan aldrig snö på vintern medan jag tycker om sol och värme och att åka skidor. Jag bor alltså på helt fel ställe. Men förra vintern tog vi tåget till Åre och det kan varmt rekommenderas för det var väldigt mysigt. Men vi var också i Thailand i våras, aj aj aj.

Klimatet solresor
Inte Göteborg.

Grejer

Ja, det finns så mycket billiga grejer man kan köpa så lätt men det är tyvärr heller inte bra för miljön. Enligt WWF konsumerar vi i Sverige som om vi har resurser på över 4 jordklot att tillgå. Men vi har ju bara ett så det är långt ifrån hållbart. Mycket behöver man inte köpa alls och i andra fall kan man välja saker av bättre kvalitet. Man kan även dela på ägandet eller hyra, exempelvis bil som jag skrivit om. Det är dags att tänka över det man köper, vilket också är bra för ens ekonomi.

Läs på

Det viktigaste är nog att man sätter sig in i problemen med klimatet och miljön. I alla fall att man inte duckar för det och tittar bort när det kommer på nyheterna. Exempelvis kan man se filmen jag nämnde ovan. Det sorgliga är att man nu, 11 år senare, förstår att få har lyssnat på Al Gores budskap eftersom väldigt lite har hänt sedan dess. Filmen är tyvärr lika aktuell idag.

Klimatet och miljön är så otroligt viktiga för det ser så dåligt ut framöver för vår planet. Speciellt riktigt kass för våra barn och barnbarn, och det är vi som orsakar det. Det är dags att göra något.

2 reaktioner på ”Klimatet – för de som bryr sig om sina barn är det dags att göra något

    1. Så sant! Läste att cirka en tredjedel av maten slängs. Galet mycket som går förlorat i onödan och som skapar onödig klimatpåverkan. Där finns det också enkla saker man kan göra, handla smart och använd det man köpt. Det sparar man givetvis även pengar på. Tack för input Viveka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.