Cykelvänlig Arbetsplats SKF

Gör din arbetsplats mer cykelvänlig – anmäl er till Cykelvänlig Arbetsplats

Cykelvänlig Arbetsplats är ett initiativ som Göteborgs Stad startat för att uppmuntra företag att bidra till ökat cyklande. Det är ett enkelt och gratis sätt att engagera ett företags ledning och anställda så att fler cyklar.

Vad är Cykelvänlig Arbetsplats?

Jag träffade Catarina Berglund, Sara Boije af Gennäs och Malin Månsson som arbetar för Göteborgs Stad. De berättar att idén till Cykelvänlig Arbetsplats kommer från Danmark. En variant provades i Mölndal för att sedan paketeras om till vad det är idag i Göteborg. Nu har detta format spridit sig till många andra delar av landet.

I korthet går det ut på att man anmäler sitt företag till Cykelvänlig Arbetsplats och fyller i antal kriterier som man uppfyller. Exempel på kriterier är att det finns en cykelparkering för anställda med möjlighet att låsa fast cykeln eller att företaget har en policy som styr mot tjänsteresor med cykel. Ju fler kriterier man uppfyller desto fler stjärnor får man. Man kan få maximalt tre stjärnor och då har företaget skapat väldigt goda förutsättningar för en cykelvänlig arbetsplats.

Det är upp till företagen att driva aktiviteter för att uppfylla så många kriterier som möjligt. Företaget sätter ribban själv för hur många aktiviteter man genomför utifrån ambition och budget. Göteborgs Stad bidrar med tips, idéer och kontakter på andra företag.

Varje höst utvärderar Göteborgs Stad de deltagande företagen och delar ut utmärkelser för ”Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats”, ”Årets rookie” och ”Årets bästa cykelidé”. Alla deltagande företag får även en skylt att sätta upp på kontoret för att visa att de deltar i Cykelvänlig Arbetsplats och som visar antalet stjärnor man uppnått.

Cykelvänlig Arbetsplats i Göteborg

I år är det 5:e året man kör Cykelvänlig Arbetsplats i Göteborg. Hur är intresset och engagemanget i år undrar jag.

-Nu är det runt hundra företag som är med men det är väl över två hundra som någon gång varit med, berättar Catarina som är produktionsledare för Cykelvänlig Arbetsplats i Göteborg. Det finns företag som hoppar av för att de redan har implementerat många aktiviteter på sin arbetsplats. De känner att det inte kommer längre. Jag blir ju alltid ledsen när någon hoppar av men de har ju redan gjort jobbet.

Kan ni säga något företag som sticker ut och är extra cykelvänligt?

– Ja, Gryaab är väldigt bra, säger Catarina direkt. Deras framgångsfaktor är att de har en cykelgrupp och att de har väldigt bra stöd ifrån sin arbetsgivare. De är alltså flera som engagerar sig och hjälps åt. Sen så är så klart vinnarna varje år väldigt cykelvänliga. Vinnarna kan man hitta på vår wall of fame på hemsidan.

Min erfarenhet av Cykelvänlig Arbetsplats på SKF

Min kollega Hugo Carlén och jag anmälde SKF i Göteborg till Cykelvänlig Arbetsplats i våras. Eldsjälen Hugo hade redan startat flera bra cykelaktiviteter men genom att gå med i Cykelvänlig Arbetsplats fick vi företagets officiella stöd i att genomföra fler cykelaktiviteter.

Tyvärr stötte vi genast på patrull. Det stals nämligen cyklar runt kontoret under arbetstid och då spelade det ingen roll hur mycket andra cykelaktiviteter som genomfördes. Folk ville inte cykla om de inte kände att deras cyklar var säkert parkerade. Att ordna bra och säkra cykelparkeringar blev prio ett men det är den aktivitet som är dyrast och mest tidskrävande att genomföra. Det är med det man skall börja sin resa mot en cykelvänlig arbetsplats. Säkra cykelparkeringar måst säkerställas först. Sen kan man göra andra aktiviteter för att främja cykling. På SKF har vi snart nya cykelparkeringar på plats.

En enklare aktivitet som jag tycker är lysande är att erbjuda cykelservice under arbetstid. På SKF kommer nu Cykelkungen en dag i månaden och servar och reparerar cyklar. Man lämnar in sin cykel på morgonen och får tillbaka den servad och klar på eftermiddagen. Mycket smidigt! En fördel med Cykelkungen är att de tar med cyklarna till sin verkstad och kan därmed utföra full service och nästintill vilka reparationer som helst.

Andra saker vi gjort är att ha en elcykel till utlåning så folk kan testa att elcykelpendla och vi har skapat en cykelgrupp på vårt interna nätverk för lite cykelsnack. Vi har även bjudit in cykeltillverkare att visa upp sina cyklar för våra anställda på arbetsmiljödagen.

Hittills har jag fått uppfattningen att det är uppskattat på SKF att någon driver cykelfrågor och genomför cykelaktiviteter. Ledningen har stöttat aktiviteterna väl. Det skulle förvåna mig om det inte är så på de flesta företag. Cykling ligger i tiden, någonting som företag vill bli förknippade med och det är bra för företagets personal.

-Det är a och o att det finns engagerade medarbetare som driver frågorna och att företaget ger möjlighet och stöd att driva frågorna, betonar Catarina. Jag håller med henne och baserat på min erfarenhet är det bara att dra igång det. Anmäl er till Cykelvänlig Arbetsplats om ni inte redan gjort det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.