Smarta cykeltillbehör GObyLIVI för att göra en smart cykel

Smarta cykeltillbehör – vad finns det och varför skall man göra sin cykel smart?

Det kommer mer och mer smarta cykeltillbehör som använder funktionerna i din telefon för att göra din cykel smartare. De bygger ofta på att man monterar någonting på cykeln som trådlöst kopplas samman med din smartphone.

I bilar finns det redan massor med smarta funktioner och cykelindustrin ligger långt efter. Men många lösningar som finns i bilar kan gå att applicera på cyklar också, de behöver bara anpassas. Jag kontaktade Simon Fellin, VD på LIVI Technology i Göteborg som just nu lanserar en produktlinje med smarta cykeltillbehör via Kickstarter. Han sa att utvecklingen inom smarta cykeltillbehör gått snabbt framåt de senaste åren. Men han ser fortfarande att inte ens grundläggande komfortfunktioner kan tillgodoses när man cyklar. Exempelvis saknar cyklar och mopeder de mest primära förarstödsfunktionerna så som navigation och varningar för halt väglag.

Så vad finns det för olika smarta cykeltillbehör på marknaden och varför skall man göra sin cykel smart?

Smarta lås

Smarta lås är den lösning jag själv mest ser ett behov av att ha. En variant som redan funnits på marknaden ett tag är från Bitlock och det är ett bygellås som paras ihop med din telefon. Det låses upp genom att man trycker på en knapp på låset som bara öppnas när man är i närheten av det. Man behöver alltså inte gräva fram varken nyckel eller telefon ur fickan. Genialt. För mig som ofta har väskor eller matkassar med mig när jag cyklar så vore detta mycket smidigt att ha. Låset har även andra funktioner så som att det i appen loggas hur långt och länge du cyklat samt var du senast låste det och därmed var cykeln är. Företaget levererar även en lösning för att ha koll på olika lås om man har många cyklar, exempelvis för en cykelpool på företaget eller i bostadsområdet. Låset kommer i många olika fina färger, inte bara tråkigt svart som andra bygellås.

En annan variant kommer snart lanseras av Bisecu Smart Bike Lock från Sydkorea. Det är ett litet lås som sitter i navet på framhjulet, kopplat till din telefon som låses automatiskt när du lämnar din cykel. Skulle någon försöka ta din cykel tjuter låset och larmar dig via din telefon. Närmar du dig din cykel öppnas låset. Det kan även mäta fart och hur långt du cyklat. Särskilt på min nuvarande cykel som jag inte är så rädd om så hade detta lås räckt gott och väl. Företaget meddelar på sin hemsida att låset snart kommer att lanseras på Kickstarter. De har redan fått mycket uppmärksamhet i media så jag skulle tippa att deras Kickstarterkampanj kan gå vägen.

Kartfunktioner

Det finns andra smarta cykeltillbehör att sätta på styret som hjälper dig att hitta vägen. Ett exempel en rund snygg puck från Smarthalo. Man knappar in adressen dit man skall i telefonen och så visar manicken på styret tydligt när det är dags att svänga. Man slipper alltså titta i sin telefon under färden utan kan istället fokusera på trafiken. Detta är jag själv inte speciellt intresserad av på min cykel då man nog behöver bo i en större stad för att ha behov av det. Eller kanske om man är cykelbud och ofta kör till nya adresser. Själv hittar jag till jobbet och affären dit de flesta av mina cykelturer går. Så nä, detta är inget för mig.

Använda telefonen på ett enklare sätt när du cyklar

För att kunna använda grundläggande funktioner i telefonen på ett enkelt sätt när du cyklar finns det andra produkter. Exempelvis från GObyLIVI som enligt Simon Fellin, VD på LIVI Technology, ”är en produktserie som på enklast möjliga sätt gör cyklar smarta. Det gör vi genom att skapa ett interface mellan föraren och hens smartphone. Antingen ett enkelt visuellt interface genom en ”smartklocka” monterad på styret eller genom ett rent röstinterface”.

Jag tycker deras ”smartklocka” på styret är spännande, se bilden för detta inlägg. Det är en liten display att ha på styret där du kan svara i telefon, byta låt om du lyssnar på musik och använda kartfunktioner. Den kan även visa trafikvarningar. Ibland skulle jag ha behov av detta då jag behöver jobba och prata i telefon när jag är på cykeln. Det är även kul att företaget kommer från Göteborg, så jag kommer nog att stötta deras Kickstarterkampanj med versionen som är planerad i November för den versionen fungerar med Iphone.

Simon igen: ”Med den här kampanjen vill vi visa vad vi gör och hämta in feedback  från marknaden. Lyckas vi få in 400 000 kronor skulle det göra att vi kan ta konceptet till marknaden redan i år!” Jag önskar dem verkligen lycka till och hoppas det går vägen.

GPS trackers om cykeln blir stulen

Om man är rädd för att cykeln blir stulen och man är sugen på att ta upp jakten på förövaren så finns det små GPS trackers att montera in i cykeln. Ett exempel är från Tile som gör små trackers att ha i väskan, plånboken, cykeln eller var du vill. Men jag skulle tro att polisen inte tar upp jakten även om man vet var den stulna cykeln är så frågan är vad man kan göra själv. Om man inte bara hittar sin cykel utan dessutom en cykeltjuv så gäller det ju att kunna ingripa. Då jag inte är någon vidare fighter hade jag hoppats på att hitta min cykel men inte tjuven. ”Öh, den e min” med darrande stämma räcker liksom inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.