Urban Cyclist med vagn

En update om Urban Cyclist

Nu var det längesedan jag publicerade något här på Urban Cyclist men nytt jobb, barn och familj har krävt all fokus. Sen sist har jag även läst mycket om klimatkrisen och så har det blivit en hel del träning; mycket, mycket härlig löpning. Men nu är jag föräldraledig och väldigt bloggsugen. Så vad skall jag skriva om framöver?

Mina cykelgrejer

När jag jobbar cyklar jag dagligen till och från jobbet och nu när jag är pappaledig cyklar jag ett par gånger i veckan med vår yngste son. Jag har en del bra och en del mindre bra cykelgrejer som jag nu använt ett tag. Dessa kommer jag att skiva om. Exempelvis vår utmärkta cykel/löparvagn från Thule, min fina cykel från Pelago och mitt nyckellösa cykellås. Jag ser att de blogginlägg där jag skrivit om cykelgrejer är populära så jag hoppas att ni kan ha nytta av fler sådana inlägg då ni skall köpa nya cykelgrejer. Med detta vill jag inte förespråka att köpa många grejer utan rätt grejer med bra kvalitet.

Bisecu
Jag har precis fått ett nytt nyckellöst lås att testa. Denna gång från Bisecu.

Klimatkrisen

Det skrivs mer och mer i media om klimatet. Dels på grund av den heta sommaren och bränderna som härjade i Sverige. Det har också kontinuerligt kommit nya forskningsrapporter som betonar allvaret i situationen och runt om i världen har klimatdemonstrationer tagit fart. Det är helt uppenbart att vi är på väg rakt in i en djup kris. Om vi inte snart lyckas minska våra utsläpp i en väldigt snabb takt så väntar svältkatastrofer, flyktingkatastrofer och fortsatt massutrotning av djur och växter. Men utsläppen och uppvärmningen bara fortsätter att öka.

Jag har skrivit åtskilliga utkast för blogginlägg kring klimatet. Exempelvis inför riksdagsvalet i Sverige, efter den heta sommaren och om den modiga Greta som strider så bra för klimatet. Jag tycker det är svårt att förhålla sig till klimatkrisen och det är svårt att skriva om det. Det känns också som tonläget och debattklimatet blir mer och mer uppskruvat, men jag skall försöka skriva om mina tankar i ett senare inlägg. Tills dess, upp på hojen för det är klimatsmart. Och snälla, fokusera inte på Greta som person, utan på det hon säger, för hon säger det så väldigt bra och tydligt.

Valaffischer
Olika budskap inför valet i höstas

Luftkvalitet

Vi bor mitt i Göteborg, inte långt från Haga, som har bland den sämsta luftkvaliteten i Sverige. Värre kommer det tydligen också bli under byggtiden av Västlänken. Det här känns inte alls bra i och med att små barn är de som drabbas värst av smutsig luft och vi rör oss dagligen i trafiken med vår lille son. Det är också enligt en nyligen publicerad studie, extra skadligt för cykelpendlare som rör sig i rusningstrafik.

Så för att ta reda på hur dålig luften är där jag bor, köpte jag för ett tag sedan en sensor som numera sitter på balkongen. Den mäter mängden luftpartiklar och skickar mätresultat var femte minut till hackair.eu. Resultatet visas i realtid antingen på hemsidan eller i Hackairs app i telefonen. Jag har precis börjat mäta och hittills tycker jag det ser helt ok ut. Men jag kan inte så mycket om att tolka resultaten och detta skall jag ta reda på mer om. Jag vill veta hur skadligt det är att bo där vi bor, att röra sig i trafiken exempelvis för de som cykelpendlar och för små barn. Detta kommer jag skriva inlägg om. Tills dess, upp på hojen igen, för det är bra för luftkvaliteten i våra städer.

Hackair appen
Luftkvaliteten på vår balkong i Hackairappen en kväll i Februari

Löpning – ett sidospår

Eftersom en Urban Cyclist älskar att springa så ska jag testa ett par inlägg kring löpning. Det är helt klart ett sidospår men jag har själv sökt en del information kring löpning men inte hittat något bra. Så det är lika bra att jag plitar ner det. 

Och mycket mer

Jag kommer även skriva mer om hälsa och cykling, varför vi planerar att köpa bil (ja, det bär emot) och olika typer av farliga zombies på cykelbanan.

Det finns så mycket kul att skriva om. Så många intressanta personer att prata med och så många bra cykelgrejer att testa. Jag skulle kunna ägna massor med tid åt Urban Cyclist. Men att vara föräldraledig innebär ju verkligen inte att vara ledig så vi får se hur mycket tid det blir för att blogga. Men förslag på ämnen att skriva om eller cykelgrejer att testa mottages gärna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.