Cykelpendla Göteborg liten

Min anledning till att cykelpendla

Varför använda cykel som transportmedel när man kan sitta i bekväma säten, lyssna på sin favoritmusik och inte bli blöt när det regnar? Varför inte hålla sig inne så mycket som möjligt och slippa regnkläder och kalla händer? Vad är min anledning till att cykelpendla när alternativen är så mycket bekvämare?

Är det fakta som får mig att cykla?

Det finns flera bra faktabaserade anledningar till att använda cykel som främsta transportmedel. Exempelvis är risken för hjärtsjukdomar 46% lägre enligt en studie nyligen. Vidare släpper cyklar ut noll växthusgaser jämfört med ett snitt på ca 3 ton koldioxid per bil och år i Sverige. Slutligen kostar det en bråkdel att äga cykel jämfört med ca 40 000 kr per år för en vanlig bil. Hälsa, miljö och ekonomi är de tre vanligaste argumenten att cykla.

Men detta är inte alls de anledningar som får mig att välja cykel varje dag. Miljö och hälsa och till viss del ekonomi, var de argument som fick mig att börja cykla mycket. Men det är inte det som jag tänker på när jag cyklar till jobbet en mörk och kall vintermorgon. Så vad är då anledningen till att cykelpendla?

Det är helt enkelt för att jag tycker om det och mår bra av det. Mår bra i hjärnan alltså, inte i kroppen som så klart också mår bra av det. Cyklandet är mitt favorittransportmedel och jag har tänkt mycket på varför det är så. Det finns flera olika anledningar som inte alls är så faktabaserade som hälsa, miljö och ekonomi.

Cykla är så gött

För det första är man utomhus. Det finns även fakta som påvisar att det skall det vara bra för hälsan att vara utomhus men för mig har det mer att göra med hur man kommer i kontakt med omgivningen. När man inte sitter i en egen liten bubbla av plåt och glas utan är ute i naturen, i staden och med andra människor känner man av omgivningen på ett annat sätt. Man ser, hör och luktar vad som pågår i staden och man ser och träffar andra människor. Det gör att man känner sig så mycket vaknare och alertare istället för att sitta i sin egen värld i sin egna bil. Man är liksom med i matchen på ett helt annat sätt.

För det andra har cykeltrafiken mycket bättre flyt med färre rödljus och inga trafikstockningar. Rödljus och trafikstockningar är väldigt frustrerande och dåliga för stressnivån eftersom man inte rör sig framåt. Man kan dessutom inte påverka det, det är utom ens kontroll. Om man istället cyklar är det mycket mer upp till en själv hur snabbt det går och när man kommer fram. Det är inte upp till andra i trafiken. Och så länge man rör sig framåt, på eget initiativ så känner man inte samma frustration och stress för man närmar sig målet. Detta tror jag är en anledning till att humöret är så mycket bättre i cykeltrafiken med lägre stress, frustration och aggression.

För det tredje så tränar du och rör på dig vilket är nyttigt för hjärnan. I kombination med att vara utomhus gör det att du känner dig än mer alert och hälsosam, ja, helt enkelt att du mår bättre.

Vad tycker andra?

Jag är inte ensam om att cykla mycket. Långsamt väljer fler och fler cykeln som transportmedel efter decennier då bilen varit det normala sättet att ta sig fram. Jag vet inte anledningarna till att folk väljer att cykla, kanske är det på grund av de faktabaserade anledningarna kring hälsa, miljö och ekonomi men jag hoppas att det är för att de tycker om det och mår bra av det. Jag kan bara rekommendera det väldigt mycket och jag tror att många skulle känna igen sig i att de skulle må bättre och tycka om det, om de bara testade att cykla ett tag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.